• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

Santos, FARC´la müzakerelerde ´Vatikan yöntemini´ deneyecek /

Santos, FARC´la müzakerelerde ´Vatikan yöntemini´ deneyecek  /

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile görüşmelere devam edecek müzakere heyetine, nihai bir anlaşmaya varmaları ve Papa seçimlerinde olduğu gibi ´Konklav´ yöntemiyle çalışmaları tali

 

Santos, Küba´nın başkenti Havana´da FARC ile  görüşmeleri hükümet adına yürüten heyet üyeleri ve Başmüzakereci Humberto de la Calle Lombana ile görüştü.

Santos, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, barış sürecinde ulusal diyaloğa katılan sosyal ve siyasi taraflarla iletişim kanallarını açık tutacaklarını belirterek, şunları söyledi: 'Müzakere heyetine, farklı konularda eş zamanlı çalışmalarını ve ´Konklav´ usulü ile nihai bir anlaşmaya varmadan masadan kalkmamaları için talimat verdim. Barışa ulaşmak için önemli bir mesafeyi geride bıraktık. Şimdiden çatışmasızlığın getirilerini hissediyoruz. Bundan sonra geriye dönmeyelim.'

İngiltere ziyareti çerçevesinde Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti ile görüşmelerde bulunan Nobel ödüllü Santos, bu bölgedeki barışa atıfta bulunarak, 'Kolombiya için de bunu istiyorum. Gelecek ve yarınlar için umut dolu, barış içinde birleşmiş bir millet istiyorum' dedi.

Santos, ayrıca kilisenin ve halkın çoğunluğunun desteği sayesinde daha iyi bir anlaşmaya ulaşabileceklerine inandığını da sözlerine ekledi.

Santos´un atıfta bulunduğu ´Konklav´ yönetiminin kökeni, 1260´lı yıllara kadar uzanıyor. O dönemde kardinallerin 3 yıla yakın bir süreye rağmen yeni papayı belirleyememesi üzerine seçim sürecine müdahale eden Roma halkı, kardinalleri kilitleyip, aç bırakmış ve böylece yeni Papa´yı seçmeye zorlamıştı. Söz konusu olaydan bu yana süregelen ´Konklav´ usulünde kardinaller papa seçilene kadar dışarı ile irtibat kuramıyor.




20° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor