Tarih: 08.12.2020 17:33

Sapanca Gölü´nde su 20 metre geri çekildi, Yuvacık´ta ise su seviyesi dip noktada...

Facebook Twitter Linked-in

 

Kocaeli´nin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Yuvacık Barajı´nda su seviyesi, 8 milyon 510 bin metreküp ile yüzde 17´ye düştü. Kocaeli´nin su ihtiyacının karşılanması için Sapanca Gölü´nden takviye yapılıyor ancak Sapanca Gölü´nde de sular 20 metreye kadar geri çekildi...

Kocaeli´nde içme suyu ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı Yuvacık Barajı´nda, kurak geçen mevsim nedeniyle su seviyesi günden güne azalıyor. Başiskele ilçesinde bulunan Yuvacık Barajı´nda su seviyesi dip noktasına ulaşırken, baraj havzasındaki kuraklığın belirtileri dikkat çekti. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi´nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, 51 milyon metreküp kapasiteli Yuvacık Barajı´nda su seviyesi 8 milyon 510 bin metreküp ile yüzde 17´ye düştü.

ALARMA GEÇİLDİ

Yuvacık Barajı´nda su seviyesinin düşmesi nedeniyle su ihtiyacı Sapanca Gölü´nden karşılanıyor. İSU yetkilileri, barajdan günde 100 ile 120 bin metreküp arasında su kullanıldığını, ayrıca Sapanca Gölü´nden Yuvacık Baraj Arıtma Tesisi´ne çekilmiş isale hattından su takviyesi yapıldığını belirtti.

 

/resimler/2020-12/8/1734431260371.jpg

 

SAPANCA GÖLÜ´NDE 20 METRELİK GERİ ÇEKİLME

Sakarya´nın içme suyu ihtiyacının yüzde 90´ının, Kocaeli´nin ise yüzde 15´inin karşılandığı Sapanca Gölü´nde, kuraklık nedeniyle su seviyesi her geçen gün daha da düşüyor. Göldeki su seviyesi 32,50 metreden 30,43 metre seviyesine düştü. Sapanca Gölü´nde su seviyesinin düşmesi, kıyı kesimlerinde hissedildi. Gölün daha önce suyla dolu kısımlarında sular, yaklaşık 20 metre çekildi. 7 yıl önce yaşanan kuraklıkta Sapanca Gölü´nde su seviyesi 29,20 metre seviyesine kadar düşmüştü.

 

/resimler/2020-12/8/1735043448308.jpg

 

'ÖNCEDEN BURALAR SULARLA KAPLIYDI'

Göldeki su seviyesinin kuraklık nedeniyle düştüğünü söyleyen Sapanca Rüstem Paşa Mahallesi´nin muhtarı Nazım Özkılıç, “2013 yılında bir kuraklık yaşamıştık. O zaman sular çok çekilmişti. Daha sonra yağışlarla yine eski yerini aldı. Bu yıl yine kuraklıktan dolayı bir çekilme var. 5 aydır hiç doğru düzgün yağmur yağmadı. Bu yıl kuraklıkla birlikte İzmit ve Sakarya´nın da içme suyunu buradan alması nedeniyle bu hale geldi. Şu an durduğumuz yer, aşağı yukarı 1,5- 2 metre derinliğinde suyla kaplıydı. Burada olta balıkçılığı, amatör balıkçılık yapılıyordu. Su şu anda 20- 25 metre kadar çekilmiş durumda. Daha önceden buralar sularla kaplıydı. Amatör balıkçılık yapılırdı. İskelemize kayıklar bağlanırdı. Bu sazlıkların olduğu alan tamamen suyla kaplı; balıkların, ördeklerin, yabani hayvanların yuvalandığı bir alandı. Kuraklık dönemi ve su çekmelerden dolayı buralar, bu hale geldi” dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —