Tarih: 04.11.2016 15:02

Sarkozy, ikinci canlı münazarada sınıfta kaldı

Facebook Twitter Linked-in

 

Fransa´da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde merkez sağdan aday adaylığı için ön seçime girecek 7 siyasetçi, perşembe akşamı, canlı yayında ikinci kez karşı karşıya geldi.

Bazı televizyon kanallarının ortak yayınladığı ve yaklaşık 3 saat süren tartışma, güvenlik, terörle mücadele ve eğitim konuları üzerinde yoğunlaştı. Dış politikada ise Irak ve Suriye´de IŞİD ile mücadele ön plana çıktı.

´SEÇİLİRSEM BİR DAHA ADAY OLMAYACAĞIM´

Sarkozy eğer 2017 seçimlerinde bir kez daha cumhurbaşkanı seçilirse bunun son dönemi olacağını söyledi. Eski cumhurbaşkanı, ' Eğer seçilirsem ikinci başkanlık dönemimin sonunda ben artık 67 yaşında olacağım. Ve 2022 yılından sonra bir daha aday olmayacağım. Bu da artık hizmet etme şansını bana verdiği için Fransa´ya teşekkür edip ayrılmak için doğru bir zaman olacak' dedi.

´DAHA ÖNCE VERDİĞİ SÖZÜ TUTTUĞUNU GÖRMEDİK´

Bu noktada söze giren aday adaylarından Bruno Le Maire ise Sarkozy´nin 2012 yılında koltuğunu kaybettiği François hollande´a yenilmesi halinde bir daha yarışa girmeyeceğine dair sözünü hatırlattı.

Sarkozy´nin ana rakibi olarak görülen Alain Juppe de bu sene 71 yaşına basıyor. Juppe, ´Eğer ön seçimde Sarkozy galip çıkarsa bundan sonra onu desteklerim' dedi. Adaylıkla ilgili ön seçimler, 20-27 Kasım´da gerçekleşecek.

JUPPE´NİN 10 PUAN GERİSİNDE KALDI

BFM televizyon şirketinin tartışma sürerken yaptığı anket, eski başbakanlardan Alain Juppe´nin, seçmen gözünde, eski cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy´ye oranla açık farkla ´daha inandırıcı´ bir performans sergilediğini ortaya koydu. Seçmenin yüzde 34´ü Juppe´yi, yüzde 24´ü Sarkozy´yi ´daha inandırıcı´ buldu. Fransa´daki son kamuoyu araştırmaları da, aday adaylığı yarışında Juppe´nin, Sarkozy´ye oranla daha şanslı olduğunu ortaya koyuyor.

´DİĞER ADAYLARIN ÇOK ŞANSI YOK´

Diğer aday adaylarından eski başbakanlardan François Fillon, yine eski bakanlardan Bruno Le Maire ve Jean François Cope, eski Paris Belediye Başkan adayı Nathalie Kosciusko-Morizet ile Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Jean-Frederic Poisson´a bu yarışta fazla şans tanınmıyor.

Fransa´da iki turlu olarak yapılacak cumhurbaşkanı seçimi, 23 Nisan ve 7 Mayıs 2017 tarihlerinde iki turlu olacak. Merkez sağ aday adayları geçen ay da TF1 kanalında kozlarını paylaşmışlardı.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —