Sarnıçlar 3 Boyutlu Ortama Aktarılıyor

Sarnıçlar 3 Boyutlu Ortama Aktarılıyor

Kanunu Sultan Süleyman´ın Rodos Seferi esnasında yol güzergâhında yaptırdığı tarihi su sarnıçları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezi tarafından dijital ortama aktarılacak.

 

Hamle Gazetesi

Kanuni Sultan Süleyman´ın 1521 yılında Rodos seferini gerçekleştirirken karadan giden askerlerin geçiş güzergâhlarında su ihtiyacının karşılanması için yaptırılan tarihi su sarnıçları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezi tarafından üç boyutlu olarak dijital ortama aktarılıyor.  Muğla genelinde bine yakın su sarnıcının önce fotoğrafları çekiliyor, ardından üç boyutlu dijital ortama aktarılıyor.

Üniversite Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik başkanlığında yürütülen çalışmada, yöredeki tüm sarnıçların yerleri tespit edilerek kayıt altına alındı. Kayıt altına alınan sarnıçların ilk etapta fotoğrafları çekiliyor ve ofis ortamında bilgisayarda üç boyutlu hale getiriliyor. Sarnıçlar son durumu ile envantere kaydedilirken, ileriki yıllarda olası yıkılma ve tahribatlar üç boyutlu ortamda ilk hali ile izlenebilecek.

“Yerinde Ölçümler Yapıyoruz”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Büyük Menderes ile Dalaman Çayı arası Karya Bölgesi olarak bilinen bölgedeki tarihi su sarnıçlarının coğrafi bilgi sistemlerinin analizini yaptıklarını belirterek, “Bildiğiniz gibi Muğla Türkiye´nin Rize´den sonra en büyük yağış alan şehri. Burada geçmiş yüzyıllardan beri yağmur suları derlenerek insanların kullanımına açılıyor. Sarnıçlar da bu amaçla yağmur sularını derleyen yapılar. Geçmişten günümüze bu suların alınması ve insanların kullanımına sunulması amacıyla inşa edilmiş yapılardır. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman´ın geçiş güzergâhında bu sarnıçlardan çokça inşa ettiği bilinmektedir. Bizim yaptığımız burada bu sarnıçları gelecek kuşaklara aktarabilecek, insanların evlerinde oturduğu yerde üç boyutlu ortamda gerek sarnıçların tarih dokusu gerek fiziksel özelliklerini aktaracağımız bir alansal bilgi sistemi oluşturuyoruz.” dedi.

“Turizme de Katkısı Olacak”

Yaptıkları araştırmanın bilimsel bir araştırma olduğunun altını çizen Özçelik, önemli olanın Turizm Bakanlığı veya Valilik kanalıyla bunların yaşayan alansal bilgi sistemi ile hizmet vermesinin önemli olduğunu söyledi. Özçelik,  “Birincisi bölge hidrolojisi, geçmiş yıllardaki yağışlardan içme suyu temin etme noktasında çok büyük bir öneme sahip. İkincisi ise kültür envanterinin gelecek kuşaklara aktarılması. Bir diğer noktası ile Muğla turizminin çeşitlendirilmesi ve insanların oturduğu yerde evlerinden Muğla´nın tarihi güzelliklerini, özellikle sarnıçlar örneğinde görebilmelerine imkân sağlayacak bir yapı. Umut ediyoruz ki, bu yapının bilimsel amacının dışında da Turizm Bakanlığı ve Valilik eliyle sürekli çalışan, yaşayan bir alansal bilgi sistemi olarak hizmet vermesi.” dedi. Muğla üzerinde binden fazla antik su sarnıcı bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Özçelik, sarnıçlar hakkında muhtarlarla iletişim kurarak hangi bölgede ne kadar var yerinde bilgilendiklerini söyledi. Belli bir plan çerçevesinde sarnıçların bulunduğu alanları gezerek bunları kayıt ortamına aktardıklarını açıklayan Özçelik, 500 yıl önce, bin yıl önce insanların yağmur sularından faydalandıklarını bu çalışmanın bir amacının da bu yağmur sularının nasıl derlenebilirliğini aktarabilmek olduğunu söyledi. Özçelik, günümüzde yağmur suyundan gerekli verimin alınamadığını da sözlerine ekledi. (Muğla,Hamle Gazetesi-29.03.2017)



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading