• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

‘Savaş isteyen Clinton, Libya´ya saldırmak için Obama´yı ikna etti´

‘Savaş isteyen Clinton, Libya´ya saldırmak için Obama´yı ikna etti´

ABD´de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti´den başkan adayı olan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton´ın, 2011´de Libya´nın yerle bir olduğu savaşın başlaması için büyük çaba harcadığı ve tüm itir

 

ABD gazetesi New York Times, 3 bölüm halinde yayınladığı özel Libya dosyasında, 2011´deki Libya savaşına yön veren 50´den fazla ABD´li, Avrupalı ve Libyalı yetkiliyle konuştu ve ülkenin bugün bir terör üssü haline gelmesine yol açan nedenlere ışık tuttu.

Yetkililerle yapılan görüşmelere göre Clinton, Libya´da iç savaşın başlamasının ardından Libya lideri Muammer Kaddafi´nin iktidardan indirilmesi için ABD yönetimi içinde yoğun bir faaliyet yürüttü. Eski ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Libya´ya müdahale için Oval Ofis´te yapılan bir oylamada müdahaleyi savunanların 49´a karşı 51 oyla önde olduğunu, birçok yetkilinin savaşa karşı olmasına rağmen Clinton´ın Başkan Obama´yı ikna ettiğini söyledi.

‘ÜÇÜNCÜ BİR SAVAŞA BAŞLAMADAN ÖNCE DİĞER İKİSİNİ BİTİREBİLİR MİYİM?´

“Ben her zaman Hillary´nin Libya´da daha kapsamlı bir misyona verdiği desteğin, başkanın daha saldırgan bir yaklaşımı savunan 51 kişi arasında olmasına yol açtığını düşündüm” diyen Gates, kendisinin ise müdahaleye karşı olduğunu şu sözlerle anlattı: 'Obama´ya Pentagon´a zaten tabağımızın çok dolu olduğunu söylemiş ve ‘Üçüncü bir savaşa başlamadan önce diğer ikisini bitirebilir miyim?´ demiştim.”

‘KADDAFİ´NİN KAÇMASINA İZİN VERMEDİ´

Haberde, BM´den Libya´ya müdahale kararı çıkmasının ardından Clinton´ın Libya yönetimiyle iletişimin kesilmesi talimatı verdiği ve Kaddafi´nin ateşkes çağrısını görmezden geldiği ifade edildi. ABD´li emekli askeri komutanlardan Charles R. Kubic, Libyalı askeri yetkililerin Kaddafi ve ailesinin ülkeden kaçabilmesi için ABD´den 72 saat süre istediğini belirtirken, Obama ve Clinton´ın yardımcıları böyle bir istekten haberdar olmadıklarını söyledi.

Clinton´ın ayrıca Libya´daki Kaddafi karşıtlarının silahlandırılmasında da başrolü oynadığı ifade edildi.

 



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor