Tarih: 18.08.2014 17:57

Savunma Sanayi Kurma Planları

Facebook Twitter Linked-in

Thomas Bormann

Türkiye Kendine Ait Bir Savunma Sanayi Kurmayı Planlıyor. Türkiye Bu Şekilde İhracata Olan Bağımlılığından Kurtulmak ve Aynı Zamanda Türk Ekonomisinin Ne Kadar Verimli Olduğunu İspatlamak İstiyor. Hedef ise Türkiye’nin, 2023 Yılına Kadar Dünyanın En Büyük Silah İhracatçısı Ülkeleri Arasında İlk Ona Girmesi

Bu yılın haziran ayı ortalarında Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, Ankara’daki Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığının Kara Havacılık Komutanlığı tesislerinde T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterinin tanıtımını izledi. O dönemlerde cumhurbaşkanlığı seçim mücadelesinde olan Erdoğan yapılan tanıtıma hayran kaldı. Bu helikopter güçlü Türkiye resmine uyuyor. ATAK Helikopterinin parçalarının büyük bir kısmı ve görev bilgisayarı, Türk mühendisler tarafından geliştirildi.

T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri Türk ordusunun gururu. Türkiye’de, T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterinin büyük seri üretimine geçilmesi öngörülüyor.

İthalat Oranının Düşürülmesi Öngörülüyor

Türk silah endüstrisi büyüme yolunda ilerliyor. ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri örnek projelerden sadece bir tanesi.

Türk hükûmetinin hedefi millî bir silah sanayi geliştirmek. Türkiye artık dışa bağımlı olmak istemiyor ve Türkiye ekonomisinin ne kadar verimli olduğunu kanıtlamak istiyor. Savunma Bakanı İsmet Yılmaz konuyla ilgili rakamları veriyor: “Bundan on yıl önce yüzde 80 dışa bağımlıydık. Bugün ise bu oran yüzde 50`nin altına düştü.” diyor. İthalat oranının daha da düşmesi öngörülüyor. Türkiye ayrıca büyük bir silah ihracatçısı olmak istiyor. Gerçekten de Libya, Suudi Arabistan ve Pakistan gibi bir düzine ülke ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterine ilgi duyuyor.

İşler Yürüyor

Obüslerde ise durum farklı. Türk ordusu Fırtına Obüsünü 900 kilometrelik Suriye sınırında kullandı. Suriye tarafından Türkiye sınırına sürekli olarak havan atışları isabet ediyor. Bu gibi durumlarda Türk ordusu ateşin açıldığı yeri tespit edip hedefe ateş açıyor. Obüs’ün gerçek çatışma ortamında kullanılmış olması ihracat ürünü olarak cazibesini artırıyor. Azerbaycan Türkiye’den 36 obüs siparişinde bulundu. Yani işler yürüyor.

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, Türkiye’nin koyduğu hedeflere ulaşarak yakın bir süre içinde dünyadaki büyük savunma sanayi ihracatçıları arasına yükseleceğinden ümitli.

Türkiye 2023 yılı ihracat hedefinde 25 milyar doları yakalamayı amaçlıyor. 2023 tarihi Türkiye için ayrı bir öneme sahip. Bu tarihte Türkiye Cumhuriyeti 100. yılına girmiş olacak. Türkiye bu yıl dönümünü güçlü ordusu ve dünyanın en büyük silah ihracatçısı ülkeleri arasında ilk ona giren bölgesel bir süper güç olarak kutlamak istiyor. (Almanya, Deutschlandradio - 14 Ağustos 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —