• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Selimiye Camisi Restore Edilecek

Selimiye Camisi Restore Edilecek

Mimar Sinan´ın ustalık eseri Selimiye Camisi´nin restorasyonu kapsamında, dış cephesi de temizlik anlamında elden geçirilecek.

 

Yedigün Gazetesi

Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, gazetecilere yaptığı açıklamada, Selimiye Camisi´nde en son restorasyonun 1980´li yıllarda yapıldığını anımsattı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılan çalışmalar doğrultusunda kapsamlı bir restorasyona başlanacağını ifade eden Güneren, 'Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyona, kısa sürede, Koruma Kurulunca onaylanması sonrası başlanacak. Cami topyekûn ele alınacak. Temizlikler, raspalar, çürütmeler, malzeme değişimleri yapılacak. Dış cephe taşlarında da fiziksel etkiler nedeniyle kararma, kirlenmeler oluyor ve temizlikler yapılacak.' dedi.

Güneren, Selimiye Camisi´ndeki müezzin mahfilinde kısmen eğilme tespit edildiğini söyledi. En kısa zamanda müezzin mahfilinin de ele alınacağına işaret eden Güneren, 'Ahşap mahfil, sadece müezzin ve cami görevlilerince kullanılmıyor. Cemaatin de mahfilde ibadet ettiğine şahitlik ediyoruz. Edirne Müftülüğümüzle yaptığımız görüşmede, mahfili sınırlı sayıda kişinin kullanması hassasiyetimizi aktardık. Onlar da konuyla ilgili tedbirini aldı. Kısa sürede eğilen mahfilin desteklenmesi sağlanacak.' diye konuştu.

Edirne´nin ve Osmanlı´nın simgesi Selimiye Camisi, kentin merkezinde, eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı denilen alanda bulunuyor. Sultan 2. Selim´in emriyle 1568-1575´te yaptırılan cami, çok uzaklardan göze çarpan yapısı ve kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan´ın aynı zamanda bir şehircilik uzmanı olduğunu vurguluyor. Kesme taştan yapılan ve iç bölümüyle bin 620 ve toplamda 2 bin 475 metrekarelik bir alanı kaplayan cami, mimarlık tarihinde, en geniş mekâna kurulmuş yapı olarak nitelendiriliyor. Cami, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında, şadırvanı, taş, mermer, çini, ahşap sedef gibi süsleme özellikleriyle dikkati çekiyor. Selimiye Camisi´nin mihrap ve minberi de mermer işçiliğinin başyapıtlarından sayılıyor.
(Ankara,Yedigün Gazetesi-03.06.2016)



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor