Tarih: 10.04.2014 13:52

Senato Komisyonu Ermeni Tasarısını Görüşecek

Facebook Twitter Linked-in

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez

Tasarı, 24 Nisan 2014’ün yıldönümü olarak kabul edildiği “Ermeni soykırımı anısına” Senato’nun ortak görüşünü ifade etme amacı taşıyor. Yasal bağlayıcılığı olmayacak bu tasarı, Başkan Barack Obama’ya Türk-Ermeni ilişkileri düzeltme yönünde çalışma çağrısında bulunuyor, ancak bu çabalar çerçevesinde Türkiye’nin soykırım iddialarını resmen kabul etmesi isteniyor.

Ermeni lobisinin Kongre’deki en büyük destekçilerinden biri olan Senatör Menendez’in Illinois eyaleti temsilcisi, Cumhuriyetçi Partili meslektaşı Mark Kirk’le birlikte hazırladığı tasarı, aynı zamanda Ermeni olaylarıyla ilgili “insanlığa karşı işlenen suçlar, etnik temizlik ve soykırım” içerikli resmi belgeler çerçevesinde Amerikan dış politikasının yönlendirilmesini ve Başkan’ın bu yönde çaba göstermesini istiyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu toplantısında görüşülecek Ermeni tasarısı Ruanda’daki soykırımın 20’inci yıldönümüne yönelik bir başka tasarıyla birlikte oylanacak.

Tasarıda, 1915’ten 1923’e kadar 2 milyon Ermeni’nin tehcir edildiği; 1 buçuk milyon erkek, kadın ve çocuğun katledildiği, yarım milyonununsa 2 bin 500 yıllık yurtlarından sürüldüğü iddialarına yer veriliyor.

Tasarıya Menendez dışında destek veren sekiz senatör arasında Ermeni seçmenlerin yoğun olduğu California eyaletinin iki Demokrat Partili senatörü Dianne Feinstein ve Barbara Boxer, ayrıca Senato’da çoğunluktaki Demokrat Partili üyelerin grup başkanı Nevada Senatörü Harry Reid de bulunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —