Tarih: 07.03.2016 21:11

Sığınmacı zirvesi öncesi Merkel´den destek: Türkiye haklı

Facebook Twitter Linked-in

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB — Türkiye Zirvesi´ne katılmak için geldiği Belçika´nın başkenti Brüksel´de Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Dönem Başkanlığını yürüten Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile üçlü bir görüşme gerçekleştirdi.
Türkiye´nin AB Nezdindeki Daimi Temsilciliği´nde, Davutoğlu, Merkel ve Rutte baş başa görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmeler yaklaşık 5 saat 45 dakika sürdü.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, bugün yapılacak Türkiye-AB zirvesi öncesi, sığınmacı akını başta olmak üzere Suriye´deki gelişmeler, Türkiye´nin AB´ye tam üyelik müzakere süreci ve bölgesel konular detaylı şekilde ele alındı.

´28 AB ÜYESİ OLARAK ALDIĞIMIZ KARARLARIN HAYATA GEÇMESİNİ İSTİYORUM´

Öte yandan Hürriyet gazetesinden Celal Özcan´ın haberine göre, Almanya Başbakanı Merkel zirve öncesinde Bild am Sonntag gazetesine konuştu.

‘Zirveden ne bekliyorsunuz?´ sorusuna “Geçtiğimiz şubat ayında 28 AB üyesi olarak görüş birliğine vardığımız konuların adım adım hayata geçmesini istiyorum” diyen Merkel sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu sorunun üstesinden sadece birlikte hareket ederek gelebiliriz. Zirvede üç önemli nokta var. Birincisi Türkiye-AB gündemi. Mesela Türkiye´deki mültecileri desteklemek için vereceğimiz 3 milyar Euro hangi projelere gidecek? İkinci soru, AB dış sınırlarını nasıl koruruz. Üçüncüsü ise çok zor durumdaki ve yükü tek başına taşıyamayacak Yunanistan´a nasıl yardım ederiz.”

‘YUNANİSTAN BİZİM DESTEĞİMİZ İLE BUNUN ÜSTESİNDEN GELEBİLİR´

“Biz geçen yıl bir milyonun biraz altında mülteci aldık. Ondan önceki yıl ise 230 bin mülteci. Türkiye ise 2.5 milyon civarında mülteci aldı ve şimdi haklı olarak ‘Ben bu yükü Avrupa´yla paylaşmak istiyorum´ diyor” ifadelerini kullanan Merkel, Brüksel´in sağlayacağı maddi destekle Türkiye´deki Suriyeli sığınmacılara eğitim ve iş imkanları yaratılabileceğini belirtti.

Merkel ayrıca, Makedonya´nın sınır geçişlerini sınırlandırması nedeniyle Yunanistan´da sıkışan yaklaşık 30 bin sığınmacıya da dikkat çekerek “Yunanistan´da şimdi 30 bin mülteci var. Yunanistan bizim desteğimizle bunun üstesinden gelebilir” dedi.

‘ANNEM DE ZOR DURUMDAKİ İNSANLARA YARDIM ETMEK İSTİYOR´

Gazete, Merkel´e ‘Anneniz mülteciler konusunda ne düşünüyor?´ diye de sordu. Merkel´in bu soruya yanıtı şöyle oldu: “Annem de Almanya´daki bir çok insan gibi düşünüyor. Zor durumdaki insanlar bize geliyor. Terörden ve savaştan kaçıyorlar ve bu insanlara yardım etmek istiyoruz. Ama annem, öteki birçok insan gibi şunu da görüyor: Gerçekten korumaya ihtiyacı olan insanlara yardım edebilmemiz için temel bir tehlike bulunmadığı halde kaçıp bize gelen insanların burada kalma hakkı bulunmuyor.”

Bu arada bugün başlayacak zirvede, Avusturya, Hırvatistan, Slovenya ve Macaristan´ın desteğini alan Makedonya´nın sınır geçişlerini sınırlandırmasıyla gündeme gelen ´Balkan rotası´nın kapandığının resmen ilan edilmesi bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —