• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

SİHA üssünü gözetleyen Rum casus tutuklandı

SİHA üssünü gözetleyen Rum casus tutuklandı

KKTC´de Karpaz yarımadasında haritaya askeri bölgeleri işaretleyen ve fotoğraflarını çeken bir Rum, otel odasında telsizini unutunca yakayı ele verdi.

 

KKTC´de Karpaz yarımadasında haritaya askeri bölgeleri işaretleyen ve fotoğraflarını çeken bir Rum, otel odasında telsizini unutunca yakayı ele verdi.

Türk-Rum barış etkinliklerine katılan Andreas Soutzis adlı Rum, Gazimağusa´da casusluk suçlamasıyla yargılanmaya başladı. Kıbrıs Rum yönetiminde elektrikli alet tamirciliği yapan Andreas Soutzis, Türk-Rum iki toplumlu barış etkinliklerinde tanınan bir isim. Soutzis 26 Ağustos´ta Karpaz yarımadasında Mehmetçik köyünde bir otelde konakladı ve ardından Kıbrıs Rum yönetimine geçti. Soutzis, temizlik görevlisinin odasında bir telsiz bularak, polise bildirmesiyle aranmaya başladı. Rum, geçen cumartesi günü KKTC´ye yeniden giriş yaparken, gözaltına alındı.

SİHA ÜSSÜNÜN OLDUĞU BÖLGE

Otomobilinde yapılan aramada, otelde unuttuğu telsizle aynı bir başka telsiz, çok sayıda fotoğraf, USB bellek, ses kayıt cihazı ve 9 adet KKTC haritası bulundu. Haritalardan birinde iki askeri bölgenin işaretlendiği belirlendi. Soutzis, ilk sorgusunda işaretlediği askeri bölgelerin fotoğraflarını çektiğini itiraf etti. Gazimağusa´da casusluk suçlamasıyla hâkim karşısına çıkarılan Rum hakkında soruşturma amaçlı 5 gün tutukluluk kararı verildi. KKTC´nin stratejik Karpaz yarımadasında Türk SİHA ve İHA´larının kullandığı Geçitkale askeri havaalanı da bulunuyor. Rum´un Türk avukatı Öncel Polili, Rum medyasına yaptığı açıklamada Soutzis´in KKTC´de izne tabi olan telsizlerle yakalandığına dikkat çekerek, Kıbrıs Rum hattı cep telefonu hatlarının KKTC´de çalışmadığını, müvekkilinin arkadaşlarıyla haberleşmek amacıyla telsiz kullandığını ve izne tabi olduğunu bilmediğini söyledi. Rum Dışişleri Bakanlığı, BM´den devreye girerek Soutzis´in serbest bırakılmasını istedi. BM sözcüsü Aleem Siddique, Rum ve Türk taraflarıyla konuyla ilgili temasta olduklarını açıkladı.

 

 



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor