Tarih: 13.05.2017 20:29

Sırbistan, Türk Akımı projesine alınır mı?

Facebook Twitter Linked-in

 

Antic, 'Sırbistan´ın şu anda bir tek gaz kaynağı var, o da Macaristan üzerinden geçiyor. Kaynakları çeşitlendirmeye ihtiyacımız var' diye açıkladı. 

´TAP´IN KAPASİTESİ BUNA YETERLİ DEĞİL´

Antic´in açıklamasını değerlendiren Balkan Magazin dergisinin genel yayın müdürü ve enerji uzmanı Jelica Putnikovic, Sputnik´e açıklamasında, Türk Akımı´nda Avrupalı tüketicilere yönelik 2. hattın yapımıyla ilgili anlaşmaya varıldığını hatırlatarak, 'Ama henüz bu gazın Avrupa´ya nasıl ulaştırılacağı açık değil, çünkü şu anda Türk-Yunan sınırından Avrupa´ya giden tek bir boru hattı bile yok. TAP´ın (Trans Adriatik Boruhattı) kapasitesi ise buna yeterli değil' dedi.

´SIRBİSTAN´IN ŞANSI KÜÇÜK´

Türk Akımı´nın gelişimi planlarında Sırbistan´ın adının geçmediğine işaret eden Putnikovic, bu konuyla ilgili şu yorumda bulundu: 

'Bu yüzden Sırbistan´ın bu sistemde kendine yer bulma şansı oldukça küçük. Ayrıca Makedonya´daki oldukça istikrarsız siyasi durum da göz önünde bulundurulmalı. Türk-Yunan sınırından herhangi boru hattını inşa etmeyi kabul edecek yatırımcı da yok.'

Ukrayna transitinin yerini almak için yapılan Kuzey Akım-2´nin de Sırbistan için pek umut verici olmadığını belirten Sırp gazeteci, Kuzey Akım-2´de oluşabilecek gaz fazlalığının Sırbistan´a pahalıya mal olacağını kaydederek şunu söyledi:

'Eğer doğrudan Rusya´yla başka bir seçenek üzerinde anlaşırsak tüm Avrupa üzerinden geçen transit için para ödemek zorunda kalacağız. Sırbistan, Gazprom´la bir uzlaşmanın aranmasında ısrar etmeli. Elbette belki Avrupa´da, Balkanlar üzerinden doğal gaz boru hattı yapımına yatırım yapmayı kabul edecek yatırımcı aramak lazım. Ama yatırımcılar bulunmazsa boru hattının Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya´dan değil topraklarımızdan geçmesinde ısrar etmek gerekir.'

Romanya´nın da boru hattının topraklarından geçmesine büyük ilgi duydukları yönünde açıklama yaptığını hatırlatan Putnikovic, 'Sırbistan, komşuların gönderdiği bu tür sinyallere zamanında tepki vermek zorunda' diye kaydetti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —