Tarih: 11.07.2017 10:15

‘Sırbistan´ın Türk Akımı´na ilgisi anlaşılabilir´

Facebook Twitter Linked-in

 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic´in, Türk Akımı´nın ikinci hattının Sırbistan ve Batı Balkanlardan geçmesini bekledikleri yönündeki açıklamasını değerlendiren Alpari şirketinin analiz departmanı direktörü Aleksandr Razuvayev, Sputnik´e açıklamasında, Belgrad´ın projeye ilgisinin tamamen anlaşılır olduğunu söyledi. 

Rus uzman, “Güney Akım, Sırbistan´ın işine yarıyordu ama Avrupa Birliği ve Bulgaristan´ıntutumu yüzünden projenin ömrü kısa oldu. Ama Belgrad, transit gelir ve garantili sevkiyatı elde etmeyi umut ediyor. Sırbistan, fakir bir ülke olarak, ek para kazanmak istiyor ve bu isteği anlaşılabilir. Bekleyelim görelim. Rusya´nın Türk Akımı ve Kuzey Akım-2 ile Ukrayna transitinin taşıdığı risklerden kurtulmayı amaçladığını anlamak lazım. Bu riskler kaybolursa hatlar nereye giderse gitsin iyi olacak” ifadelerini kullandı.

Türk Akımı´nın ikinci hattının güzergahı ne olursa olsun Avrupalı tüketicilerin çıkarlarının zarar görmeyeceğini kaydeden Razuvayev, bu konuda şu değerlendirmede bulundu: “Gazprom, Ukrayna transitinden kurtulmaya çalışıyor. Gazın yarısından fazlasını Türk Akımı, kalanını da Kuzey Akım-2 üzerinden göndermek istiyor. Belarus hattı da unutulmamalı. Yani Avrupalı tüketiciler hiçbir şekilde etkilenmeyecek. Ukrayna, transiti kaybederse, yılda 2 milyar dolar kaybedecek. Bu, onlar için çok büyük para. Kiev, büyük ihtimalle Gazprom gazını Avrupa´dan almak zorunda kalacak”.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —