Sırp-Türk İlişkileri

Sırp-Türk İlişkileri

Ankara’daki Siyasi, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Araştırmacısı Dr Mehmet Uğur Ekinci, 'Balkanlar artık istikrarlı ancak bu olumlu bir istikrar değildir. Savaş ve çatışmalar yoktur ancak çözülmemiş çatışmalar hâlâ

 

Jelena Terzic

Belgrad’da Düzenlenen Sırp-Türk İlişkileri Konulu Konferansa Katılan Analistler, Sırpça ve Türkçede Çok Sayıda Ortak Kelimenin Bulunmasına Rağmen İki Ülkenin Pek İyi Anlaşamadığı Sonucuna Vardı. Sırbistan Türkiye`nin Balkanlar`da Sadece Müslümanların Çıkarları Doğrultusunda Hareket Ettiğine İnanırken, Türkiye Daha İddialı Bir Role Sahip Olduğunu Düşünüyor.

Sırp milletvekilleri, Sırbistan Parlamentosunun 2010. Srebrenica kararını soykırım kelimesini kullanmadan kabul etti. Bu adım, Ankara-Saraybosna-Belgrad Üçlü Dayanışma Mekanizması’nın katkılarından biri sayılıyor. 2009-2011 yıllarında zirveye ulaşan Sırp-Türk ilişkileri, son iki yıldır durgun bir seyir izliyor.

Sırbistan Güvenlik Fakültesinden Vladimir Ajzenhamer, Türkiye`nin, ilk başta Balkanlar`a yönelik olumlu ve ilerleyici bir yaklaşım benimseyerek bölgede bir kalkınma motoru, bir hareket ettirici güç olarak kendini empoze etmeye çalıştığını söyledi. Ajzenhamer, 'Ancak buna paralel olarak Türk politikacılar tarafından farklı sinyaller veren açıklamalar da yapıldı.' dedi.

İstanbul, Ankara ve Karacorcevo`da olmak üzere üç zirve, dışişleri bakanları arasında da sekiz toplantı yapıldı, iki deklarasyon hazırlandı, serbest ticaret anlaşmaları da dâhil olmak üzere çok sayıda anlaşma imzalandı.

Tomislav Nikoliç, üçlü görüşmelere katılımını dondurdu.

Ajzenhamer, 'Biz kendimiz Türkiye`den ne istediklerimizi belirleyemedik, hâlbuki bu bize düşen bir görevdi. Sırbistan; Bosna, Kosova ve Arnavutluk ile ilgili kabul edilebilir ve kabul edilemez adımları açık ve net bir temele oturtmalı.' şeklinde konuştu.

İki yıl sonra bazı gelişmeler kaydedildi. Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Ali Resul Usul, 'İki ülkenin Dışişleri Bakanı üçlü toplantıların geleceğini tartışmak üzere bir araya gelip bu ilişkilerin daha fazla ekonomiye dayanması gerektiği konusunda anlaştı.' ifadelerini kullandı.

Ekonomi bugüne kadar siyasetin gölgesindeydi. Türkiye`den gelen yatırımlar, Romanya ve Bulgaristan`da bütün Batı Balkanlar’a nazaran on kat fazladır. Türk yatırımcılar da Hırvatistan’ı Sırbistan`dan daha ilginç buluyor.

Uluslararası Politika ve Ekonomi İşleri Enstitüsünden Slobodan Jankovic, 'Türk yatırımcılara göre Türkiye`nin, diğer ülkelerde siyasi hâkimiyetini kurabilmesi için Romanya ve Bulgaristan ile iyi bir iş birliği yapması gerekir.' şeklinde değerlendirmede bulundu.

Türkiye’nin Cacak Bankasının hisselerinin çoğunluğunu alması, Sırbistan’da bir ilerlemedir. Türk Akımı da yeni imkânlar sunuyor.

Jankovic, enerji açısından Türk Akımının büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. Ali Resul Usul, 'Bu da Sırbistan ve Türkiye`nin ulusal çıkarlarına katkıda bulunmaktadır.' dedi.

Ajzenhamer, 'Türkiye’nin Türk Akımını inşa etme ve Rusya ile iş birliği yapma imkânı, bize ekonomik ve diğer açılardan tarafsız olma isteğimizi andırıyor. Tek bir farkla: Türkiye daha büyük ve daha kuvvetli bölgesel güç olması nedeniyle bu istekleri yerine getirebilir.' dedi.

Bugünlerde de Türkiye’nin Balkanlar`daki istikrarın korunmasına katılmasına ihtiyaç vardır.

Ankara’daki Siyasi, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Araştırmacısı Dr Mehmet Uğur Ekinci, 'Balkanlar artık istikrarlı ancak bu olumlu bir istikrar değildir. Savaş ve çatışmalar yoktur ancak çözülmemiş çatışmalar hâlâ mevcuttur.' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye de bazı çatışmalara katkıda bulunuyor. Örneğin, Türkiye`nin Sırbistan`daki Müslüman topluluklarının Saraybosna’daki riyasete bağlaması gibi topluluklar arasındaki çatışma konusunda sunduğu çözüm teklifi bunlardan biridir. Belgrad, Ankara’yı Müslümanlara karşı çok koruyucu bir tavır almakla eleştiriyor, Türkiye ise Balkanlar`da sürdürdüğü siyasete farklı bakıyor.

Dr Mehmet Uğur Ekinci, 'Türkiye, Balkan bölgesinin tüm halklarına ulaşmak istiyor. Söz gelimi, sel sırasındaki program ve hibelerden görüldüğü gibi Türkiye’den sunulan yardım anlamlıydı. Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkileri geliştiren kanallar var, Sırbistan`da insanların bu avantajlardan faydalanması gerektiği kanısındayım.” yorumunda bulundu

Şimdiye kadar iki ülke arasındaki sosyal ve kültürel ilişkiler; popüler dizilerde, Türkiye’deki turizm tesislerinde, Sırp sporcular açısından da Türk kulüplerinde en belirgin şekilde görülüyordu. Türkler, yaklaşık bir ay önce Belgrad`da Türk Kültür Merkezini açarak bundan fazlasını istediklerini gösterdi. (Sırbistan, RTS - 24 Haziran 2015)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor