Tarih: 21.09.2021 17:30

Sivas´ın 4 bin yıllık Hititler dönemi ´apartman mağaraları´ ilgi çekiyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Sivas´ın Gürün ilçesinde M.Ö. 2 binli yıllarda Hititlerin yaptığı kaya mağaraları, mimari yapısıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tarih boyunca barınak, sığınak, kale ve yiyecek saklamak için kullanılan mağaralar, görüntüsüyle 3 ve 5 katlı apartmanları andırıyor.

Sivas´ta kaya mağaralarının bulunduğu, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Gürün ilçesi, Anadolu´nun en eski yerleşim yerlerinden birisi.

İl merkezine 136 kilometre uzaklıktaki Gürün aynı zamanda Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi´ni birbirine bağlayan kritik bir noktada.

İlçede dağ yamacında konumlanan, yaklaşık 4 bin yıl önce insanlar tarafından barınmak için kullanıldığı düşünülen mağaralar 5 kattan ve onlarca odadan oluşuyor.

İlkel bir apartman görünümündeki mağaralar zamana meydan okurken, koruma altına alınarak turizme kazandırılmayı bekliyor.

/resimler/2021-9/21/1731460147792.jpg

Hititlerin, kayaçların kolay aşınabilmesi özelliği nedeniyle mağaraları işleyerek katlı yapı görünümüne kavuşturduğu sanılıyor.

Bilimsel araştırma yapılmadığı için tam olarak hangi tarihte ve kimler tarafından oluşturuldukları bilinmeyen mağara kent, Gürün´ün bilinen 4 bin yıllık tarihinden daha da eski olabileceği düşünülüyor.

/resimler/2021-9/21/1732226766391.jpg

MAHALLE HALKI KIŞLIK MALZEME SAKLIYORDU

Kısa süre öncesine kadar mahalle halkı tarafından kışlık malzemelerin saklandığı yerler olarak kullanılan kaya mağaraları, Sivas´ın tanıtımı açısından da önem arz ediyor.

Gürün Türk Telekom Çok Programlı Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Levent Malkoç, yazıyı Anadolu´ya getiren medeniyetin Asurlular olduğunu, Asurluların bir süre de Gürün´e hakim olduğunu belirterek 'Gürün, aynı zamanda tarihi Kral Yolu ile İpek Yolu´nun da uzantıları üzerindedir. Tamamı insan yapımı olan bu mağaralar Hitit, Asur, Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı dönemlerine de tanıklık etmiştir' diye konuştu.

 

/resimler/2021-9/21/1733165532352.jpg

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —