• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Sonuçsuz müzakerelerin ardından Kuzey Kore´den yeni silah denemesi

Sonuçsuz müzakerelerin ardından Kuzey Kore´den yeni silah denemesi

Kuzey Kore, yeni bir ‘taktik güdümlü silah sistemi´ denediğini duyurdu. Altı ay içinde bir ilk olan deneme, ABD ile devam eden nükleer görüşmelerine yönelik ‘hoşnutsuzluğun´ da bir işareti olarak yorumlandı.

 

Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı tarafından yapılan duyuruda, çarşamba günü Devlet Başkanı Kim Jong-un´un da gözleminde silahın deneme atışının gerçekleştiği belirtildi. 

Kuzey Kore resmi ajansı, taktik güdümlü silahın güçlü başlık taşıyabildiği ve birden fazla hedefe karşı denendiğini belirtti. Ajans, Kim Jong-un´un “Silah sistemlerindeki gelişme, halkın ordusunun muharebe gücünü artırmasında önemli rol oynuyor” dediğini de aktardı.

Geçen kasım ayından bu yana, Kim Jong-un´un ilk kez bir silah denemesine bizzat katıldığı biliniyor.

´ANLAŞMAYI BOZACAK TARZDA DEĞİL´

Haberde denenen silahın niteliği açıklanmadı ancak yasaklanmış orta ve uzun menzilli balistik füze olmadığı, dolayısıyla ABD ile yürütülen müzakereleri bozacak tarzda bir deneme olmadığı tahmin ediliyor.

Askeri uzmanlara göre ‘taktik´ ifadesi de uzun menzilli bir füze denenmediğini gösteriyor. Güney Koreli bir analist de, denenen silahın bir ‘cruise füzesi´ olabileceğini söyledi. 

HALKA VE ORDUYA MESAJ VERMEK İSTİYOR

Haber ajansı AP´nin aktardığına göre Pyongyang, bu denemeyle bir yandan halkına silah teknolojileri konusunda ilerlemeye devam ettiğini göstermek istiyor, bir yandan da Washington ile sürdürülen diplomasiyi ‘zayıflık´ olarak yorumlayan askeri yetkililere güvence vermeyi amaçlıyor.

ABD GÖRÜŞMELERİ SONUÇSUZ KALDI

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, son bir yılda iki kez bir araya geldi. Kuzey Kore´yi  nükleer programından vazgeçmeye ikna etmeyi amaçlayan bu görüşmelerde kayda değer bir ilerleme sağlanamadı. 

Vietnam Hanoi´deki son görüşme, Trump´ın Kuzey Kore´nin tüm nükleer silahlarını ve işlenebilir nükleer malzemesini ABD´ye teslim etmesi karşılığında, bu ülkeye yönelik tüm ambargoların kalkmasını öngören anlaşma teklifi üzerine çöktü.

Trump, geçen ay yaptığı bir açıklamada Kuzey Kore´nin bir silah testi gerçekleştirmesi halinde ‘hayal kırıklığına uğrayacağını´ söylemişti. ABD´li yetkililer, denemeyle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

 

 


17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor