• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Sovyet gizli kararı: Türkiye petrol piyasasında güçlenmeliyiz

Sovyet gizli kararı: Türkiye petrol piyasasında güçlenmeliyiz

Türk Akımı gibi dev bir projenin inşası gündemdeyken, 1927 yılında Sovyetler Birliği yönetiminin Türkiye petrol piyasasında güçlenmek için gizli kararlar aldığı ortaya çıktı.

 

Arşiv belgelerini referans gösteren Rus Kommersant Vlast dergisi, yabancı petrol şirketlerine karşı mücadele bağlamında SSCB merkez üst kurulu Politbüro´nun gizli bir karar aldığını yazdı. 11 Ağustos 1927 yılı tarihli ve ´Petrol politikası´ başlıklı karara göre, Sovyet petrolünün yurtdışı sevkiyatına engel olanlara karşı petrol savaşı başlatıldı. 8 maddeli kararda Türkiye, Balkanlar ve Baltık cumhuriyetlerinin petrol piyasalarında güçlenmek için ilgili Sovyet kurumlarına talimat verildiği kaydedildi. Kararda şu ifadeler yer aldı: “Fırsat olduğu sürece Sovyet petrolünün sevkiyatı için Türkiye, Balkan piyasalarında hem sevkiyat hem de satış olarak güçlenmeliyiz. Standard Oil şirketi ile anlaşma olasılığını unutulmamalı. Türkiye hükümetinin itirazının da olmaması gerekiyor. Türkiye ile ilgili petrol politikasının Sovyetler´in Türkiye´ye yönelik genel politikasına uygun olmalı.”

´PİYASALARI KAZANMAK İÇİN GEREKİRSE FİYAT İNDİRİMİ YAPIN´

Kararda, piyasadaki rakiplerin çıkarılması ve yeni piyasaların kazanılması için Sovyet pertolünde fiyat indiriminin yapılması talimatı da veriliyor.




17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor