Tarih: 21.10.2019 16:05

Şoygu, ABD´nin INF´den çekilmesinin gerçek nedenini açıkladı

Facebook Twitter Linked-in

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD´nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması´ndan (INF) çekilmesinin gerçek nedeninin Rusya ve Çin´i dizginleme isteği olduğunu belirtti.

Çin´in başkenti Pekin´deki Şiangshan Forumu´nda konuşan Şoygu, 'Washington´u INF´den çekilmeye iten gerçek nedenin Rusya ve Çin´i dizginleme isteği olduğundan eminiz. Çin´in artan askeri gücü ve Rusya´nın savunma potansiyelinin yeniden tesis edilmesi, ülkeler arasındaki askeri işbirliğinin genişlemesi ışığında anlaşma, ABD´nin çıkarlarına uygun olmamaya başlamıştı' ifadelerini kullandı.

Washington´un daha önce SİHA´lar üreterek, orta menzilli balistik füzeleri hedef füzeler olarak kullanarak ve Mk 41 fırlatma rampalarını Avrupa´ya konuşlandırarak anlaşmayı bozma hazırlığı yaptığını anlatan Şoygu, ABD´nin INF yürürlükten kalktıktan 16 gün sonra yaptığı, 500 kilometreden uzak mesafedeki hedefin vurulduğu kara bazlı kruz füzesi testinin bunu doğruladığının altını çizdi.

Şoygu, ABD´nin Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması´nı onaylamayı reddettiğini de anımsatarak, böylelikle silah kontrolü alanındaki çok katmanlı güvenlik sisteminin çöktüğünü vurguladı.

ABD´nin gerilimi tırmandırmak amacıyla anlaşmayla yasaklanan füzeleri Avrupa´ya konuşlandırabileceğini de kaydeden Şoygu, böyle bir kararın silahlanma yarışına ve çatışma potansiyelinin artmasına yol açacağını sözlerine ekledi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —