Tarih: 16.11.2020 09:07

SpaceX ve NASA uzaya ilk operasyonel mürettabatlı uçuş gerçekleştirdi

Facebook Twitter Linked-in

 

NASA ile SpaceX Uluslararası Uzay İstasyonu´na dört astronotun bulunduğu Falcon 9 roketiyle Crew Dragon kapsülünü fırlattı. Fırlatmadan 9 dakika sonra yörüngeye çıkan astronotların salı günü Uluslararası Uzay İstasyonu´na ulaşması bekleniyor.

NASA, Florida´daki Kennedy Uzay Merkezi´nden Uluslararası Uzay İstasyonu´na (UUİ) SpaceX kapsülüyle üç Amerikalı ve bir Japon astronotun gönderimini başlattı. Dört kişilik mürettebatın 6 ay UUİ´de kalacağı belirtildi.

NASA´dan bir astronot ve 2 Rus kozmonotun bulunduğu UUİ´ye 4 kişilik mürettebatın salı sabahı TSİ ile 07.00´de ulaşması bekleniyor.

Özel bir şirket tarafından NASA için sağlanan ´ilk tam teşekküllü taksi uçuşu´ olma özelliği taşıyan yolculuk yaklaşık 27 saat sürecek. SpaceX astronot taksi hizmeti geliştirip, test etmek ve uçurmak için NASA ile 3 milyar doları aşan sözleşme imzalamıştı.

 

/resimler/2020-11/16/0910134086103.jpg

 

Mürettebat, 3 NASA astronotu Michael Hopkins, Victor Glover ve Shannon Walker ile deneyimli Japon Uzay Ajansı (Jaxa) astronotu Soichi Noguchi´den oluşuyor. Uçuşun başarıya ulaşması ve astronotların UUİ´ye ulaşması durumunda, astronotlardan Victor Glover, uzay istasyonunda ilk uzun süreli görev üstlenecek Afrika kökenli ABD vatandaşı olacak.

Mürettabat, 410 kilometre yükseklikte bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu´nda NASA´dan Kate Rubins ve Rus Uzay Ajansı (Roscosmos) kozmonotları Sergey Ryzhikov ve Sergey Kud-Sverchkov´a katılacak.

Koronavirüs teşhisi konulan SpaceX şirketinin sahibi Elon Musk´ın, karantinada olması nedeniyle fırlatma görevine katılamadığı belirtildi.

SpaceX ilk insanlı fırlatışı mayıs ayında gerçekleştirmişti. Şirket Demo-2 isimli görevde uzaya astronot gönderebilen ilk özel şirket olmayı başarmıştı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —