• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Steinmeier: ´Ankara ile İletişim Bozulmamalı´

Steinmeier: ´Ankara ile İletişim Bozulmamalı´

İstanbul´da düzenlenen ´Demokrasi ve Şehitler Mitingi´nin yankıları, AB ile Türkiye mülteciler anlaşması ve müzakerelerin geleceği ve Türkiye-Rusya yakınlaşması Almanya´nın politik gündemini oluşturan konular.

İstanbul´da düzenlenen ´Demokrasi ve Şehitler Mitingi´nin yankıları, AB ile Türkiye mülteciler anlaşması ve müzakerelerin geleceği ve Türkiye-Rusya yakınlaşması Almanya´nın politik gündemini oluşturan konular.

Berlin´de önde gelen siyasetçilerin Almanya ile Türkiye arasında son haftalarda artan gergin havayı yumuşatmaya çalıştıkları izlenirken, Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ankara ile iletişimin bozulmaması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye´nin NATO´nun çok önemli bir ortağı olduğunu ve öyle de kalması gerektiğini belirten Steinmeier, Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmayı doğru bulduklarını, ancak Rusya´nın Türkiye için NATO´ya alternatif olamayacağını söyledi. 

Yaz tatili için Berlin´den ayrılmadan Bild gazetesine konuşan Steinmeier, Türkiye´nin talep ettiği vize serbestisi için ise 'Vize serbestisi, bununla ilgili tüm şartlar yerine getirildikten sonra olur. Şu an böyle bir durum yok' dedi. Suriye´de yaşanan iç savaşla ilgili de konuşan Federal Dışişleri Bakanı Steinmeier, 'Suriye´nin geleceği Esatsız şekillenecek ve şekillenmek zorunda. Suriye´de çözüm Moskova olmadan olmayacağı gibi İran, Suudi Arabistan veya Türkiye´siz de olmaz' şeklinde görüş belirtti. Almanya´nın 15 Temmuz darbe girişimine yeteri kadar tavır koymadığı yünündeki eleştirileri yanıtlayan Steinmeier, Berlin´in darbe girişimini açık şekilde eleştirdiğini savunarak, 'Biz darbe girişimini açıkça kınıyoruz. Siyasi ve cezai yönden araştırılmalıdır, fakat bu hukukun üstünlüğüne dayalı olarak yapılmalıdır' dedi.

Pazar gününden bu yana Ankara´yı ziyaret eden ve bir dizi temaslarda bulunan Alman Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Ederer de, Berlin´in darbe girişimine karışanların cezanlandırılmalarını desteklediğini, ancak konuyla ilgili yargılama sürecinin anayasaya uygun ve hukuk devleti kriterleri içinde yapılması gerektiğini söylemişti. 15 Temmuz darbe girişiminde bombaların hedefi olan TBMM´yi gezen Ederer ‘Darbe başarılı olsaydı, bu hem bizim hem Türkiye hem bölge hem insanları için büyük bir felaket olacaktı. Federal hükümet açık bir şekilde darbeye karşı olduğunu ve darbecileri desteklemediğini, Türkiye´deki demokratik güçleri desteklediğini net bir şekilde ifade etti.´ şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel de, Türkiye ile diyaloğun kesilmemesi uyarısında bulunmuştu. Özellikle Avusturya hükümeti tarafından dillendirilen Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulması fikrine karşı olduğunu söyleyen Gabriel, 'Türkiye ile her türlü diyalog kanalını açık tutmalıyız' dedi. Türkiye´nin tüm koşulları yerine getirse de önümüzdeki 20 yıl içinde AB üyesi olamayacağını ifade eden Gabriel, 'Şu anda AB´nin küçük bir ülkeyi dahi üye kabul edebilecek durumda değil' diye konuştu.

 



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor