Tarih: 13.03.2018 18:47

Stoltenberg: NATO terör tehdidine karşı Türkiye´yle dayanışma içinde

Facebook Twitter Linked-in

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AA muhabirine Türkiye-NATO ilişkileri, Zeytin Dalı Harekatı, Suriye´deki durum ve S-400 anlaşmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Stoltenberg, Türkiye´nin çok önemli bir NATO müttefiki olarak kolektif güvenliğe, NATO operasyonlarına ve misyonlarına birçok farklı şekilde katkı sağladığının altını çizerek Türkiye´ye teşekkür etti.

´TÜRKİYE´NİN MEŞRU GÜVENLİK ENDİŞELERİ VAR´

Zeytin Dalı Operasyonu hakkında konuşan Stoltenberg, 'Türkiye´nin meşru güvenlik endişeleri var' diyerek NATO´nun Türkiye´nin bu endişeleri ölçülü ve orantılı bir şekilde ele almasını beklediğini kaydetti.

NATO´nun Türkiye´ye destek sağladığına dikkati çeken Stoltenberg, 'Bu çerçevede Türkiye´ye bazı güvence önlemleri sunuyoruz. Türkiye´de askeri varlığımız var, erken uyarı ve gözlem uçakları (AWACS) Türk hava sahası üzerinde uçarak destek sağlıyor ve aynı zamanda hava savunma bataryaları konuşlandırdık, Patriot bataryaları ve İspanya ile İtalya´nın SAMP-T bataryası Türkiye´ye sağladığımız destek unsurları arasında bulunuyor' dedi.

Stoltenberg, 'Türkiye´ye NATO´ya sağladığı destekten dolayı minnettarız ve ülkede son yıllarda artan askeri varlığımızla güneyinden gelen istikrarsızlık ve terör tehdidine karşı Türkiye´yle dayanışma içinde olduğumuzu gösteriyoruz' vurgusunu yaptı.

YUNAN ASKERLERİ KONUSU İKİ ÜLKE ARASINDA ÇÖZÜLMELİ´

Türkiye sınırını geçtiği için tutuklanan iki Yunan askeri hakkında Yunanistan´ın ikili ilişkileri kapsayan bir konuyu resmi şikayetle NATO´ya taşıması hakkında da Stoltenberg, 'Bu, Türkiye ve Yunanistan arasında çözülmesi gereken bir konudur' diye konuştu.

´S-400 TEDARİKİ KONUSU ULUSAL BİR KARAR´

Türkiye´nin Rusya´dan S-400 hava savunma sistemi almasına yönelik anlaşmayla ilgili Stoltenberg, 'Türkiye dahil tüm müttefiklerin ne tür askeri kabiliyetlere yatırım yapacağı ulusal bir karardır. Bu da Türkiye´nin ulusal bir kararıdır' ifadelerini kullandı. 

NATO için önemli olanın müttefikler arasındaki farklı sistemlerin birlikte çalışabilirliği olduğunu kaydeden Stoltenberg, henüz S-400 hava savunma sisteminin NATO sistemlerine entegre edilmesine yönelik bir talep olmadığına ve entegrasyonun da kolay olmayacağına dikkati çekti.

´NATO´NUN SURİYE´DE SAHAYA İNMESİ İÇİN ÇAĞRI YAPILMADI´

AA muhabirine yaptığı açıklama öncesinde Stoltenberg, Brüksel´in önde gelen kadın gazetecileriyle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. 

Toplantıda Stoltenberg, NATO´nun Suriye´de sahada neden daha aktif bir rol üstlenmediğinin sorulması üzerine, 'NATO´nun Suriye´de sahaya inmesi için herhangi bir çağrı yapılmadı ve yapılacağını da beklemiyorum' dedi.

NATO´nun iki güçlü üyesi Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler hakkında ise Stoltenberg, Türkiye ve ABD arasında doğrudan iletişim olduğunu ve bunu memnuniyetle karşıladığını belirterek 'Ancak bu şekilde Kuzey Suriye´de ve Afrin´deki sınamaların üstesinden gelebiliriz' dedi.

Stoltenberg, 'Türkiye´nin meşru güvenlik kaygıları tüm NATO müttefikleri tarafından kabul ediliyor' ifadesini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —