• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Stoltenberg: NATO´daki Rus diplomatların sayısını 30´dan 20´ye düşüreceğiz

Stoltenberg: NATO´daki Rus diplomatların sayısını 30´dan 20´ye düşüreceğiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya´nın İngiltere´de zehirlenmesiyle bağlantılı olarak Rusya´nın NATO Daimi Temsilciliği´ndeki diplomatların sayısını 30´dan 20´ye düşürme kararı aldıkl

 

NATO´nun Avrupalı ülkelerin Skripal davası kapsamında aldığı diplomatik tedbirlere katılarak ittifak bünyesindeki Rus diplomatların sayısını 30´dan 20´ye düşürme kararı aldıklarını kaydeden Stoltenberg, 'Bugün 7 Rus temsilcinin akreditasyonunu iptal ettim. Ayrıca Rusya´nın 3 diplomat için yaptığı akreditasyon başvurusunu onaylamadım' dedi.

´BUNUN BİR BEDELİ OLDUĞU MESAJINI AÇIK ŞEKİLDE İLETTİK´

Rusya, NATO üyesi ülkeler arasında değil. Stoltenberg ihraçlara rağmen Rusya´nın hala Brüksel´deki NATO merkezinde 20 kişilik diplomatik misyonunu bulunduracağını ve Rusya´nın NATO üyeleri ile olan temel iletişimini sürdürmesine izin verileceğini söyledi.

´Anlamlı diyalog için çalışmayı sürdüreceğiz' diyen Stoltenberg ancak bugün açıkladığı karar ile ´Rusya´ya bunun bir bedeli olduğu mesajını açık şekilde ilettiklerini´ söyledi.

´RUSYA İLE DİYALOĞUN SONLANDIRILMASI ANLAMINA GELMİYOR´

Stoltenberg´e göre Rus diplomatların sayısının düşürülmesi Rusya ile diyaloğun sonlandırılması anlamına gelmiyor.

Stoltenberg, 'Bu karar, İttifak´ın Rusya´ya yönelik politikasını değiştirmeyecek. NATO, önceden olduğu gibi güçlü askeri potansiyel ve bir sonraki Rusya-NATO Konseyi´ne hazırlık da dahil diyaloğa açıklık yaklaşımlarına bağlılığını koruyor' dedi.

´KARARIMIZ ORANTILI VE HUKUKİ YÜKÜMLÜLÜKLERE UYGUN´

Bu arada Stoltenberg, 7 Rus diplomatın akreditasyonunu iptal etme ve 3 Rus diplomata akreditasyon vermeme kararının orantılı ve hukuki yükümlülüklere uygun olduğunu savundu.

'Eylemlerimiz, tüm müttefiklerimiz tarafından dile getirilen güvenlikle ilgili endişeleri ciddi şekilde yansıtıyor ve Rusya´nın tutumuna tepki göstermeye yönelik koordineli uluslararası çabaların bir parçası durumunda' diye devam eden Stoltenberg, bunların orantılı ve İttifak´ın hukuki yükümlülüklerine uygun olduğunu öne sürdü.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor