Stoltenberg: Ukrayna`daki çatışma, Rusya`nın tehlikeli davranışının bir parçası

Stoltenberg: Ukrayna`daki çatışma, Rusya`nın tehlikeli davranışının bir parçası

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD`nin başkenti Washington`da Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi`nde yaptığı konuşmada, Ukrayna`daki kriz, Rusya ile ilişkiler ve NATO`nun genişlemesi hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Stoltenberg, Ukrayna`daki çatışmanın bir ülkenin sınırları dışına çıktığını ve Rusya`nın tehlikeli davranışının bir parçası olduğunu belirterek, 'Bu durumda, sınırlara ve egemenliğe saygı kilit öneme sahip' dedi.

Ukrayna`nın doğusunda ateşkes ihlallerinin sürdüğünü söyleyen NATO Genel Sekreteri, 'Ukrayna`daki çatışma, şu ana kadar 6 bin kişinin hayatına mal oldu. NATO açısından bu çatışmanın tek çözüm seçeneği, Minsk Anlaşmasının tam uygulanmasıdır' dedi.

`RUSYA İLE İŞBİRLİĞİNİ AMAÇLIYORUZ`

Rusya ile işbirliğini amaçladıklarını ve çatışmak istemediklerini ifade eden Stoltenberg, 'Askeri ve diplomatik düzeyde Rusya ile temasları sürdüreceğiz' dedi.

NATO`nun Rusya`yı izole etmeye çalışmadığını belirten Genel Sekreter, 'Ancak Rusya değişti ve bunu kabul etmemiz gerekir. Ancak bunu kabul ederken kendimiz değişmemeliyiz' yorumunda bulundu. Stoltenberg, ittifakın açıklık ve şeffaflık ilkelerine uymaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

`GELECEĞİNİ BELİRLEME HER ÜLKENİN EGEMEN HAKKIDIR`

Karadağ ve diğer ülkelerin NATO üyeliğine de değinen Stoltenberg, 'Karadağ kararını bu yılın sonuna kadar vereceğiz' dedi. Memleketi Norveç`e komşu oldukları için İsveç ve Finlandiya`nın ittifaka katılım olasılığını değerlendirmek istemediğini belirten NATO Genel Sekreteri, 'Bu ülkeler başvurularını sunabilir. Bu başvurular genel şekilde incelenecektir' diye açıkladı.

'Kendi geleceğini belirleme her bir ülkenin egemen hakkıdır' diyen Stoltenberg, NATO`ya katılımla ilgili tüm kararların 'somut ülke ile ittifakın 28 üyesi tarafından alınacağını' vurgulayarak, 'Kimse bu sürece müdahale etme hakkına sahip değil' dedi.

Gürcistan`ın NATO üyeliğine ilişkin tutumlarının değişmediğini belirten Stoltenberg, 'Gürcistan`ın ne zaman ittifaka katılacağı konusunda daha önce söylenenlere hiçbir şey ekleyemem' ifadelerini kullandı.

Gürcistan`ın adaylığı ile ilgili kararların 2008 Bükreş Zirvesi`nde alındığını ve 2014 Galler Zirvesi`nde teyit edildiğini hatırlatan Genel Sekreter, bu süre içinde tarafların birlikte askeri tatbikatlar dahil kapsamlı eylem programını uyguladığını kaydetti. Stoltenberg, 'Bu eylemlerin amacı, Gürcistan`ın kendini savunma yeteneğini artırmak. Bu, bölgedeki istikrar için çok önemli' diye ekledi.

Stoltenberg, ayrıca Gürcistan`ın ittifakın birçok operasyonuna katılımını da takdir ettiklerini söyledi.

`KOLEKTİF SAVUNMAYI GÜÇLENDİRMELİYİZ`

Ukrayna`daki olaylar bağlamında kolektif güvenliği güçlendirmeleri gerektiğini belirten NATO Genel Sekreteri, 'Kırım`ın Rusya tarafından yasadışı ilhakı, Avrupa`ya çatışmayı geri getirdi. Bu bağlamda kolektif savunmamızı güçlendirmeli ve Avrupalı müttefiklerimize yardım etmeliyiz. Soğuk Savaş`a dönmedik, ancak Rusya ile stratejik işbirliğine uzağız' dedi.

Rusya`nın yeniden silahlanma programına ve kapsamlı tatbikatlar ile orduyu NATO sınırlarına yerleştirme dahil artan askeri faaliyetine değinen Stoltenberg, 'Bu rastgele bir olay değil, büyük endişeye yol açan genel tabloyu oluşturuyor. Rusya, nükleer silaha sahip küresel bir oyuncu. Agresif milliyetçiliği körüklüyor, komşularına etki yapma hakkına sahip olduğunu açıklıyor ve topraklarını çalıyor. Rusya`nın bu yolu seçtiğinden üzgünüz, çünkü bunun sonuçları ağır olacak' dedi.

Rusya`nın yıllardır komşularının toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini vurgulayan Genel Sekreter, Ukrayna`da Kırım ve Donbass`ı, Gürcistan`da Güney Osetya ile Abhazya`yı ve Moldova`da Transdinyester`i örnek gösterdi.

`RUSYA`NIN TATBİKATLARI UKRAYNA`NIN DOĞUSUNA ASKER GÖNDERMEK İÇİN`

NATO Genel Sekreteri, 'Tehdit, Rusya`nın tatbikatlarını şeffaflık ve öngörülebilirliği baltalayacak şekilde yapmasından oluşuyor. Rusya, başka ülkeye ait toprakların ilhakını, Kırım`ın ilhakını örtmek için ani tatbikatlar yapıyor. Ukrayna sınırlarında büyük ordu transferini örtmek ve ayrılıkçılara destek amacıyla Ukrayna`ya askerleri göndermek için bu tatbikatları kullanıyorlar' dedi.

NATO Tüzüğü`nün 5`inci maddesinin uygulanması olasılığı ile ilgili soruyu yanıtlayan Stoltenberg, 'İttifaka üye olan bir ülkeye saldırı durumunda NATO orantılı bir şekilde cevap verecek. Kolektif savunma konusu, ittifak için temel öneme sahip' diye konuştu.

Ukrayna`daki krizin Avrupa ve tüm dünya için meydan okuma olduğunu kaydeden Genel Sekreter, 'Avrupalılar, çözüm arayışında öncü rol oynuyor. Ancak ABD`nin de bu konuya katılımı da yararlı' yorumunda bulundu.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor