Tarih: 16.03.2015 12:26

Stratejik İttifaka Doğru

Facebook Twitter Linked-in

Jérôme Bastion

Katar Emîri Cumhurbaşkanı Türkiye`de Recep Tayyip Erdoğan`a beklenmedik bir ziyarette bulunmuş olabilir ancak bu bilgi doğrulanmadı hatta böyle bir ziyaret Türkiye Cumhurbaşkanı’nın resmî programında yer almıyordu. DAİŞ`e karşı oluşturulan koalisyonun operasyonlarını yöneten ABD Silahlı Kuvvetleri Merkez Komutanlığının (CENTCOM) Şefi John Allen`ın Ankara ziyaretinin öncesinde, Suriye ve Irak`taki hâlihazırdaki durumla doğrudan bağlantısız olarak iki devlet adamı, iki ülke arasında askerî işbirliğinin güçlendirilmesinden söz etti.

Ankara ile Doha arasındaki askerî ilişkiler hiç kuşkusuz anlamlı bölgesel bir stratejik ittifaka doğru gidiyor ki bu sırada Türkiye ve Katar`ı da dâhil eden ve giderek büyüyen bir koalisyon DAİŞ örgütüne karşı eylem olanaklarını güçlendirme kararı aldı.

Protokole göre geçen hafta bir parlamento komisyonunda iki ülke karşılıklı olarak müttefiklerinin birlik ve ekipmanlarının topraklarında bulunmasını kabul etmeye hazır olduklarını söyledi.

Türkiye ve Katar aynı zamanda eğitim toplantıları düzenleyebilir, teçhizat ve askerî yönetici değişimi sağlayabilir, hatta ortak tatbikatlar düzenleyip lojistik olanaklarını ortaya koyabilirler. Resmî olarak bu, farklı Körfez ülkeleri arasında var olan türdeki bir ikili anlaşma olmayacak ve saldırmazlık anlaşması veya istihbarat akışı düzeyinde olmayacak.

Her hâlükârda Beşar Esad iktidarında hem asilere destek sağlayan hem de DAİŞ örgütüne karşı savaşta olan koalisyona katılan bu iki ülke için bu yakınlık, giderek artan bir bölgesel istikrarsızlığa karşı asabiyetin bir göstergesi.(Radio France Internationale-RFI, 13 Mart 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —