Tarih: 11.07.2016 13:19

Su Sarnıcı Gün Yüzüne Çıkacak

Facebook Twitter Linked-in

 

Tünaydın Gazetesi

Roma İmparatoru Jül Sezar´ın Basforos Kralı 2. Pharnake´ye karşı zafer kazanarak, dünyaca ünlü ‘Veni, vidi, vici´ (geldim, gördüm, yendim) sözünü söylediği Zile Kalesi´ndeki su sarnıcı turizme kazandırılacak.

Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Romalılardan kalma Zile Kalesi´nin Anadolu´nun en güzel ve önemli eserlerinden birisi olduğunu söyledi. Zile´nin Anadolu´daki yığma topraklardan yapılan kalelerden olduğunu belirten Vidinel, “Bu kale inşa edilirken kale içindeki insanlar kuşatmaya maruz kaldıklarında su ihtiyaçlarını karşılamak için su sarnıcı yapmış. Zile Kalesi´nde bulunan sarnıç 360 basamaktan oluşuyor.” dedi.

Su sarnıcında restorasyon ve günyüzüne çıkması için Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat ettiklerini anlatan Vidinel, şöyle konuştu: “Kalemizde askerlerin tahliye edilmesinde kullanılan bir tünelin olduğu tarihçiler tarafından söyleniyor. Bu tünelin de ortaya çıkması için bakanlığımıza müracaatlarımızı yaptık. Kalemizdeki bu sarnıç ilgi görüyor. Japonya´dan, Çin´den, Kore´den, Tayvan´dan turistler Zile´ye gelerek kaleyi geziyor. Bu nedenle tarihi kültürümüz için önem taşıyan su sarnıcını inşallah gün yüzüne çıkarırız.” Zile Kalesi´nin Sezar´ın kalesi olduğunu anlatan Vidinel, “Sezar, Ankara ve İstanbul´u almayı düşünüyor. Zile, o zamanlar ticari bir merkez. Binlerce kilometrelik yolu Zile´yi almak için geliyor. Buradaki savaş tarihin en kanlı savaşlardan birisi oluyor. Sezar burayı aldığında ‘Veni, vidi, vici´ (geldim, gördüm, yendim) sözünü söylemiş. Bu nedenle Batılılar tarafından önem verilen bir ilçedeyiz. Burada binlerce yıllık tarih ve kültür var. Tarihi ve kültürel değerleri koruyup gelecek nesillere bırakma gayretindeyiz.” ifadesini kullandı. (İstanbul,Tünaydın Gazetesi-11.07.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —