Şu bizim "Zengezur Koridoru" vakamız: Açılmasını kim neden ister, kim neden istemez?

Şu bizim

Mayis Alizade Independent Türkçe için yazdı

Zengezur bölgesi (daha "koridor" haline gelmeden önce) Osmanlı İmparatorluğu'nun, Kacar Hanedanlığı yönetimi altındaki İran ve Çarlık Rusyası işgali altındaki Azerbaycan coğrafyaları üzerinde özellikle 1917 yılı sonlarından itibaren hayati derecede önemli bir stratejik hedef haline gelmişti.

Bunun sebebi, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kafkasya ve İran coğrafyasındaki Türklerle irtibatı güçlendirip onları devlet sahibi yaptıktan sonra işbirliğini güçlendirmek ve ardından Orta Asya'daki "ata yurtları"na açılmaktı.

Osmanlı sarayından yönetilen askeri politikaların sonucunda, Enver Paşa'nın orduları 1918 yılı yaz aylarında "Bütün Azerbaycan" diye tabir edilen bir coğrafyayı kendi kontrolü altına alırken, 15 Eylül'de Bakü'yü kurtarıp Bağımsız Azerbaycan Devleti'nin başkentinin Gence'den Bakü'ye taşınmasına muvaffak olan Kafkas İslam Ordusu askeri birliklerinin sokaklardaki resmi geçişleri, Turan ülküsünün gerçekleşmesinin ilk örneği olarak nitelendirilmişti.

28 Mayıs 1918'de Ermeniler de Tiflis'te kendi bağımsız devletini ilan etmişti.

Dünya savaşındaki yenilgi, Osmanlı ordularının Azerbaycan Cumhuriyeti'ni terk etmesine neden olurken, 27 Nisan 1920'de Rusya destekli Azerbaycanlı komünistlerin parlamentoya yaptıkları silahlı baskın sonucunda Milli Azerbaycan Devleti varlığını sonlandırmak zorunda kalmıştı.

Bağımsız Ermenistan mevcudiyetini 29 Kasım 1920'ye kadar sürdürürken, Azerbaycan'ın Rusya yanlısı komünist yönetimi (Başkan Neriman Nerimanov) kendi sınırları içindeki Zengezur bölgesini 28 Kasım'da karşılıksız olarak Ermenistan'a vermişti.

Tam da o günlerde, Erivan'ın 10 kilometre uzağında bulunan ve TBMM'ye mektuplar yazarak "operasyon" için yetki isteyen Şark Cephesi Komutanı Kazım Karabekir, Zengezur'un karşılıksız şekilde Ermenistan'a bırakılmasına büyük bir öfkeyle tepki vermişti.

İşte o günden itibaren Ermenistan, İran ile 43 kilometre uzunluğundaki sınır çizgisi kazanırken, "Zengezur Koridoru" ibaresi de siyaset literatürüne girdi.

 

30 Aralık 1922'de SSCB'nin kurulmasından sonra Türkiye o bölgenin tamamen dışında kalırken, Tahran ve Moskova "Zengezur Koridoru"na Ermenistan'dan daha fazla sahiplik etti.

İşte 27 Eylül-9 Kasım 2020'de Azerbaycan'ın kendi topraklarını Ermenistan işgalinden kurtarmak için Türkiye'nin muazzam desteğiyle sürdürdüğü ve hiçbir sorgu-suala yer koymayacak biçimde zaferi getiren askeri operasyonları sonlandıran 10 Kasım belgesinin 9'uncu maddesinin getirdiği tartışmaların kökeni de 28 Kasım 1920'ye dayanıyor.

Bu nedenle savaş başlar başlamaz Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Zengezur Koridoru" ibaresini Türkiye'nin gündemine sokması çok anlamlıydı.

Defalarca yazdık, İran'ın en yeni Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, kendi "X hesabında "Zengezur Koridoru" konusunda çok sert tavır koyduğu için bir daha yazmamız icap ediyor:

 

  1. Rusya ve Azerbaycan devlet başkanlarıyla Ermenistan başbakanının 10 Kasım 2020'de gece yarısından sonra imzaladıkları üçlü belgenin 9'uncu maddesi, "Zengezur Koridoru"na ayrılması ve bölgenin kontrolünün Rusya İç İstihbarat Örgütü FSB'ye bağlı sınır kuvvetlerine verilmesini öngörüyordu. Bu durum, her şeyden önce Rusya'nın eski SSCB'yi yeniden canlandırma niyetini pekiştirme girişimiydi.

    SSCB'nin kullandığı ulaşım ağlarının imarı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Yeni SSCB" hayalinin en ön sıradaki altyapı hamlesi olduğu için "Zengezur Koridoru" üzerindeki kontrolün yeniden Rusya'ya verilmesi Moskova için hayati derecede önemlidir. Bunu koşulsuz biçimde destekleyen Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, Ermenistan üzerinde kurduğu baskı mekanizmasının bacaklarından biri olarak Zengezur Koridoru konusunu hep gündemde tutuyor.

    Kuşkusuz, Azerbaycan'ın kendi toprağı konumundaki Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile demiryolu ilişkisinin yeniden kurulması da Bakü için önemlidir, ancak "Zengezur Koridoru"nu kontrol edecek olan Rusya istihbarat güçlerinin Bakü ile Nahçıvan arasındaki iletişimi sekteye uğratma endişesi her zaman sağduyulu insanları düşündürüyor.
     
  2. Türkiye açısından değerlendirildiğinde, "Zengezur Koridoru"nu kendi kontrolünde tutmak isteyen Rusya, bu hamlesiyle kara ve demiryolu üzerinden Türkiye'nin Azerbaycan'a daha rahatlıkla açılmasını engellemeyi amaçlıyor. Yani, SSCB döneminde olduğu gibi bir durum oluşturmak istiyor.
     
  3. Nikol Paşinyan'ın savaşta yenilmiş Ermenistan'ı hala yalpalamayı sürdürürken, Ermeni Başbakan bir gün "Zengezur'un kendi toprakları olduğunu ve geçiş izinlerinin uluslararası kurallara göre Erivan tarafından verileceğini" ifade ediyor, ertesi gün ise "Karşılıklı işbirliği kuralları çerçevesinde her şeyi konuşabileceklerinden" dem vuruyor. Yani net ve berrak bir şey ortaya koyamıyor.
     
  4. İran'a gelince, burada birkaç faktörün Tahran'ı ciddi biçimde endişelendirdiği kuşku götürmüyor. O endişelerden birincisi, "Zengezur Koridoru"nun 10 Kasım 2020 belgesinde olduğu gibi Rusya'nın kontrolünde kullanımlara açılması durumunda bölgeden geçişlerde İran'ın eskisi gibi rahat davranamayacağıdır.

    Yani, Tahran ile Moskova'nın ne kadar yakın dost ve müttefik olmalarına rağmen, İran Zengezur bölgesindeki kendi faaliyetlerinin sınırlanmasını asla istemiyor. Tahran'ı rahatsız eden başka bir mühim konu ise coğrafi olarak Bakü'nün savaştan sonra "Doğu Zengezur Bölgesi" ismini verdiği coğrafyada, daha somut dersek Azerbaycan'ın Zengilan ili sınırları içinde İsrail'in kurduğu "Akıllı Köy"dür.

    Bunun bir tarım kooperatifi değil, İsrail'e mahsus bir istihbarat istasyonu olduğuna inanan Tahran, sınırın hemen karşı kısmındaki Ermenistan'ın Kafan kentinde üç sene önce kendi konsolosluğunu açtı. Yani gerçekten mevki ve istihbarat savaşları söz konusuysa, İsrail ile İran'ın bölgede çok ciddi perde arkası mücadele yürüttüğü söylenebilir.

    İşte Pezeşkiyan hükümetinin Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi'nin birkaç gün önce kendi "X" hesabından yaptığı "Komşu devletlerin sınırlarında yapılacak herhangi değişiklik kendi ülkesi için kırmızı çizgi anlamı taşımakta olup tamamen kabul edilemezdir" şeklindeki açıklama, İsrail'in ardından 10 Kasım 2020 belgesinin 9'uncu maddesinden görüldüğü üzere Rusya istihbarat güçlerinin bölgeye yerleşme endişesini de barındırıyor.
     
  5. Rusya İç İstihbarat Örgütü FSB'ye bağlı sınır kuvvetlerinin 43 kilometre uzunluğundaki Ermenistan-İran sınırına yerleşmesi durumunda, son aylarda Moskova'ya kafa tuttuğu görülen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın o politikalardan geri adım attığı manasını taşıyacaktır.

    Türk siyasetinin sözünü esirgemeyen şahsiyetlerinden Sayın Bülent Arınç'ın sözünü borç alsak, "Bunun lamı cimi yoktur."

 



Paşinyan Moskova'ya "Ya Herro ya Merro" demeyi sürdürüyor

Mayis Alizade

Trump'tan Putin'e yeni mesajlar: Yeni bir diplomasi dönemi mi?

Mayis Alizade

Dünya

MİT, Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 2013'te Reyhanlı'da 53 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı.

Dünya

Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin komşularıyla şebeke bağlantısını artırmaya çalıştığını belirterek, "Bölgede ve ülkede bir istikrar olması açısından Suriye'ye enerji tedarikimizi artıracağız." dedi

Ekonomi

Paşinyan Moskova'ya "Ya Herro ya Merro" demeyi sürdürüyor

Trump'tan Putin'e yeni mesajlar: Yeni bir diplomasi dönemi mi?

MİT, Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı

Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak

“Türkiyesiz Cennete Bile Gitmem”

İran uzmanı Talebi: İran ve Suudi Arabistan arasındaki bu "acı ve tatlı paradoksal yakınlaşma", bölgenin geleceği açısından kritik bir döneme işaret ediyor

İsrailli gazeteci Gurevich: Türkiye ile İsrail arasında herhangi bir gerilim yaşanma ihtimali görmüyorum

Milli Uçak Gemisi (MUGEM)'le değişecek jeopolitik dengeler

Trump, Rusya ve Azerbaycan: 20 Ocak sonrası dünyada neler değişecek?

Sözlü baskılar yaptırımlara dönüşür mü?

Nikol Paşinyan'ın yenilgiden sorumlu tuttuğu general hapse atıldı

Nazım’ı küçük yaşta görmek ve tanımak kaderimde varmış

ÇAĞDAŞ İNSAN İLKEL İNSANDAN NE KADAR FARKLI?

BAŞAKŞEHİR KAYMAKAMINA ZİYARET

Uçak trajedisini geride bırakıp, kara sınırı trajedisiyle devam ederken...

Kapalı sınırlardan ölüme uçmak... Azerbaycan yolcu uçağı, neden Çeçenistan'ın başkentine inemeyip de Hazar Denizi'nin doğu kıyısında yere çakıldı?

2025'te dünya nereye gidiyor? Trump'ın dönüşü ve Ukrayna savaşının geleceği

Suriye'deki PKK tünelleri

Erzincan ve Erzurum petrol heyecanı... Denizden sonra şimdi sıra karada

ABD, Çin ile rekabetini nasıl kaybediyor?

Prof. Dr. Hasan Oktay: Trump yemin edip koltuğa oturana kadar Ukrayna krizi daha da derinleşecek

"Gülmeyi hepten bırakmış gibiyim…" Putin, yıllık basın toplantısında neleri itiraf etti?

"Vefa"nın sadece bir semt ismi olmadığını kanıtlamak için... Silah almak mı?

“TÜRK’ÜN DERGİSİ KIBRIS ÖZEL SAYISI

Suriye denkleminde son durum

"Suriye, Türk himayesine giriyor"; "İsrail ve Türkiye çıkarları Suriye'de çatışıyor"

"Erdoğan'ın ısrarcılığı, Colani'nin başarılı olup olmayacağı netleşmeden Suriye haritasında değişikliğe neden olabilir"

"Erdoğan'ın Türkiye'si, herhangi bir büyük devletin yaptığından daha fazla iş yaptı"

Esad sonrası Suriye: Rusya'nın Ortadoğu'da kriz stratejisi ve Türkiye'nin yanıtı

Yeni Suriye denklemi nasıl olacak?

Yükleniyor