Tarih: 11.11.2013 13:44

Sudan, Türkiye`ye Geniş Tarım Arazileri Tahsis Etti

Facebook Twitter Linked-in

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sudan’da, Tarım ve Sulama Bakanı Abdul Halim Ismael Al-Mutaafı ile görüştü.


Nebil Selim

Sudan Tarım ve Sulama Bakanı Abdülhalim İsmail el Mutaâfî, Türkiye’nin Sudan’daki tarımsal yatırımlarının gelecek birkaç yıl içinde 2 milyon dönümlük bir alanı kapsayacağını ifade etti.

Bakan, Türk mevkidaşı Mehmet Mehdi Eker ile başkent Hartum’da yaptıkları ortak basın toplantısında, el Cezire (Sudan’ın ortasında), Sinnar (Sudan’ın ortasında), Nil Nehri (kuzeyde) Eyaletlerinde ülkesinin, Türk hükûmetine tarımsal arazi tahsis ettiğini, bu arazilerin tahsisinin buğday ve mısır gibi bir dizi tarım ürününü yetiştirmek için yapılacağını açıkladı.

El Mutaâfî, Hartum’un Türk hükûmetine tahsis edeceği araziyle ilgili hem alan hem de bu alandan nasıl faydalanılacağı hakkında daha fazla ayrıntı vermedi. Ancak Türk mevkidaşıyla Türkiye’nin ticaret ve tarım alanlarında Sudan’a yapacağı yatırım hacminin 500 milyon dolara çıkarılması ve iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret seviyesinin yükseltilmesi konularında anlaştıklarını söyledi.

Sudanlı Bakan ayrıca Türkiye’nin tarımsal yatırımlarının, bu ülkenin diğer alanlardaki yatırımlarının da önünü açacağını ifade etti ve Türk yatırımcıların önündeki engelleri kaldırma sözü verdi.

Sudanlı Bakan, 2014 yılının ilk yarısında, iki ülke arasında iş birliği ve ortak yatırım konularının görüşülmesi için ülkesinin, Sudanlı ve Türk İş adamları toplantısına ev sahipliği yapacağını kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, gelecek haftalarda iki ülke arasında, Sudan’ın Türkiye’ye geniş tarım arazileri vermesini öngören anlaşmaların imzalanacağını söyledi. Eker, Türk hükûmetinin, özellikle tarım alanında Sudan’a yapılacak yatırımlara yönelik engellerin kaldırılmasını arzuladığını vurguladı.

İki ülkenin Tarım Bakanlarının başkanlık ettiği, Türkiye-Sudan Karma Ekonomik Komisyonu 13. Dönem Toplantısı, dün, Hartum`da düzenlendi.

Türkiye ile Sudan arasındaki karşılıklı ticaret hacmi, geçen senenin sonunda 291 milyon doları geçti. Bu rakam, her iki tarafın ticareti güçlendirmek için anlaşmalar yapmaya başladığı 2003 yılında 70 milyon dolardı. (İngiltere`de yayımlanan Günlük El Kuds El Arabi Gazetesinin İnternet Sayfası, 6 Kasım 2013)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —