Tarih: 09.12.2021 11:09

Sudanlı kadınlar direnişin ön saflarına geri döndü.

Facebook Twitter Linked-in

 

2011 yılının başlarında, uzun süredir Sudanlı aktivist Jihan el-Tahir, başkent Hartum´da gerçekleşen ve polis güçleri tarafından hızla bastırılan küçük rejim karşıtı protestolara katılan protestocular arasındaydı. 

Arap ayaklanmaları bölgeye yayılırken, Sudan o dönemde Arap Baharı´nın büyük ölçüde dışında kalmıştı. Bu, uzun süredir hükümdar Ömer El Beşir´in düşmesini isteyen “Sudan Change Now” adlı yeraltı siyasi gençlik grubuna kısa süre sonra katılan kadın militanı ertelemedi. 

O zamandan beri, Beşir´in acımasız rejiminin devrilmesine yol açan 2018-2019 gösterilerinde doruğa ulaşan küçük ölçekli ama sürekli çabalarla sivil direniş hareketine katılıyor ve şimdi askeri yönetime direnmeye devam ediyor.  

Direniş hiçbir zaman durmadı ve bugün hareket büyüyor çünkü General Abdel Fattah al Burhan, El Beşir´in bir uzantısı. Aynı sistemin başka bir yüzü” dedi kadın aktivist, TRT World´e , görünüşe göre ordunun yönetimini pekiştirmek isteyen darbe liderine atıfta bulundu. 

Hartum´un ikiz şehri Omdurman´daki Karari semtindeki mahallesinin direniş komitesinin önde gelen üyelerinden biri, Sudan ordusunun 25 Ekim´de iktidarı ele geçirmesinden ve Başbakan Abdalla Hamdok da dahil olmak üzere üst düzey sivil politikacıları tutuklamasından bu yana sürekli olarak darbe karşıtı eylemlere katıldı.  

Beşir´e karşı halk ayaklanmasını tetikleyen aynı protesto hareketi, ordunun iktidarı ele geçirmesi için yeniden harekete geçti ve ordunun siyaseti tamamen terk etmesi çağrısında bulundu. 

Tahrir, göğüs enfeksiyonu belirtileri gibi görünen bir şekilde tekrar tekrar öksürmeden önce, 'Darbe gününden bu yana Sudan´da ilk kez insan yığınlarının sokakları doldurduğunu gördük' dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —