Tarih: 12.10.2016 21:14

Sureye´ye Barış Gelmeli

Facebook Twitter Linked-in

 

 El Şark El Evsat

Türkiye ile Rusya, Suriye´deki duruma ilişkin bakış açılarında bir ittifak olduğunu açıkladı. Buna göre Halep´te abluka altında olan nüfusa yardımların ulaşması ve ateşkes için siyasi bir çözüm zaruridir. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi akşamı İstanbul´da düzenlenen ortak basın toplantısında, Halep´teki trajik durumun -yardımların ulaşması ve akan kanın durması için- herkesin harekete geçmesini gerektirdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu meseleyi ve Fırat Kalkanı operasyonu bağlamındaki gelişmeleri Rus mevkidaşıyla görüştüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Putin ile görüşmesinde Orta Doğu bağlamındaki çeşitli meseleleri ele alma fırsatı olduğunu ve görüşmelerin, Filistin´in gözlemci olarak Birleşmiş Milletler üyeliği elde etmesi gerektiği bağlamında bir fikir birliğini yansıttığını ayrıca Suriye´ye çözüm, barış ve istikrarın gelmesi ve Suriye halkının iradesinin gerçekleşmesi konusunda anlaşıldığını ifade etti.

Putin ise Suriye´de akan kanın durması ve insani yardımların Halep´e ulaştırılması konusunda Türkiye ile anlaştıklarını ancak tek sorunun, bu yardımların ulaşacağı güzergahı güvene almak olduğunu, silahlıları uzaklaştırmanın ve Castello geçidini açmanın gerekli olduğunu söyledi. Bu öneriyi Amerikan tarafına ilettiklerini ancak Amerikan tarafının bunu yapamayacakmış veya istemiyormuş gibi göründüğünü kaydeden Putin, gelecek perşembe Cenevre´de başlayacak görüşmelerde bu konuda bir anlaşmaya varılması temennisinde bulundu.      

Öte yandan Türkiye ile Rusya, Türk Akımı Boru Hattı´nın inşa edilmesi için anlaşma imzaladı. Söz konusu hat, Karadeniz´den geçecek ve Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa´ya nakledecek.

Anlaşmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin´in huzurunda iki ülkenin Enerji Bakanları imzaladı. Anlaşma Karadeniz´de iki hattın kurulmasını kapsıyor. Daha önce yayımlanan bir habere göre her hattın kapasitesi yıllık 15,75 milyar metreküpe ulaşacak.

Rusya´nın Türkiye´ye ihraç ettiği gazın fiyatında indirime gitme kararı aldığını ve Türkiye´den ithal edilen bazı zirai ürünler için uygulanan yasağın kalktığını belirten Putin, Akkuyu Nükleer Santrali´nin inşası konusunda iki ülke arasında bir iş birliği olduğunu, bu iş birliği projesinin tek proje olmadığını zira Türk tarafının bu konuda eğitime ihtiyaç duyduğunu ve 200 Türk gencinin Rusya´da bu konuda eğitim aldığını kaydetti.

Türk Uzay Ajansı kurulması projesinde de Türkiye ile iş birliği yapacaklarını söyleyen Putin, Roscosmos Şirketinin bu proje için ihaleye gireceğini ifade etti.(İngiltere, El Şark El Evsat-11.10.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —