• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Sürgündeki Katalan siyasilere AP seçimlerinde yarışmak yasaklandı

Sürgündeki Katalan siyasilere AP seçimlerinde yarışmak yasaklandı

İspanya´nın Katalonya bölgesindeki bağımsızlık referandumu ve ilanına karşı yürütülen tutuklama kampanyasından kaçarak yurtdışına çıkan Katalan liderler aleyhine bir karar da Merkez Seçim Kurulu´ndan geldi: 26 Mayıs´ta yapılacak

 

İspanyol devletinin Katalan bağımsızlık ilanını müteakip tutukladığı ayrılıkçı Katalan siyasiler çok ağır hapis cezası talepleriyle yargılanırken, yurtdışına kaçarak sürgüne gidenlere de yeni bir yasak konuldu. 

İspanya´da Merkez Seçim Kurulu (JEC), aralarında eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont´un da olduğu sürgündeki Katalan siyasetçilerin 26 Mayıs´ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aday gösterilemeyeceğini açıkladı.

SAĞCI PARTİLERİN BAŞVURUSU ÜZERİNE

Sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve Vatandaşlar (C´s) partisinin yaptığı itiraz üzerine toplanan JEC, yurtdışındaki Katalan siyasetçilerden Carles Puigdemont, Antoni Comin ve Clara Ponsati´nin isimlerinin AP seçimlerinde aday listelerinden çıkarılması kararını aldı. 

İLK ÜÇ SIRADAN ADAY GÖSTERİLDİLER

27 Ekim 2017´de Katalonya özerk yönetim parlamentosu çatısı altında tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesine karşılık İspanyol devletinin demir yumruğunu indirmesi üzerine sürecin başını çeken 6 Katalan siyasetçi Belçika´da üslendi. Bunlardan 3´ü olan Puigdemont, Comin ve Ponsati´yi AP seçimlerinde ilk üç sırada aday gösteren ´Katalonya için Birlik´ (Junts) partisi, JEC kararına itiraz edeceğini duyurdu.

KATALONYA´NIN ŞAMPİYONLARI

Carles Puigdemont´un avukatı Gonzalo Boye de Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

'Genel seçimlerde bağımsızlıkçıların zaferi sonrasında Merkez Seçim Kurulu yeni bir zaferi durdurmak için Carles Puigdemont´u AP seçimlerinin dışında bırakma kararı aldı.'

İspanyol yargısının Katalan altılısı hakkında ulusal sınırlarda arama ve tutuklama emri bulunuyor.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor