Tarih: 21.11.2016 13:41

Suriye hükümetinden BM´nin özerklik teklifine ret

Facebook Twitter Linked-in

 

Suriye´de silahlı muhalifler için Halep´in doğusunda ´özerk bir bölge´ kurulmasını öngören ateşkes planına Suriye yönetimi karşı çıktı.

Şam´da Mistura ile görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, bu önerinin 'ulusal egemenliğin ihlali' ve 'terörizmin ödüllendirilmesi' anlamına geldiğini belirtti.

´BM´NİN TERÖRİSTLERİ ÖDÜLLENDİRMESİ MÜMKÜN MÜ?´

Mistura´dan Suriye barış görüşmelerine geri dönüş konusunda yeni tarih beklediklerini ancak bu konuda yanıt alamadıklarını söyleyen Muallim,

'Mistura´ya Doğu Halep´teki teröristlerin oradan çıkarılması konusunda, her ne kadar onların sayısı hakkında fikir ayrılıklarımız da olsa, mutabık olduğumuzu ilettim. Ancak 275 bin Suriye vatandaşını 5 ya da 6 bin militanının elinde rehin bırakmak saçmalık. Dünyadaki hiçbir hükümet bunu kabul etmez' dedi Mistura´nın önerdiği özerk bölge teklifinin 'kategorik olarak reddedildiğini' söyleyen Muallim 'Hala Batı Halep´i rastgele bombalayan, binlerce kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan bu teröristleri BM´nin ödüllendirmesi mümkün mü?' ifadelerini kullandı.

Muallim sözlerini 'Suriye, Halep´in doğusunda yaşayanların tahliyesi için 3 kez ateşkes fırsatı verdi ancak terör grupları onların güvenli koridorlardan geçmesine izin vermedi. Koridorları bombaladılar ve yapılan tüm hazırlıklara rağmen sivillerin bu koridorlardan geçişini engellediler' sözleriyle sürdürdü.

MUALLİM TÜRKİYE´Yİ SALDIRGANLIKLA SUÇLADI

Türkiye´nin Suriye´de yaptığı askeri operasyonları saldırganlık olarak niteleyen Muallim, ´El Bab ya da Cerablus fark etmeksizin tüm ülke topraklarının özgürleştirileceğini´ belirtti.

´200 BİN KİŞİ TÜRKİYE´YE DOĞRU…´

Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Mistura ise, 'Zamanımız tükeniyor, zamana karşı yarışıyoruz' dedi.

Halep´in doğusundaki militanların o bölgeden çıkması gerektiğini ancak bölgede bir ´özerk yönetim´ uygulanmasının geçici önlem olduğunu savunan Mistura, Halep konusunun özel bir şekilde ele alınması gerektiğini söyledi.

Mistura 'Noel´e kadar, çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle doğu Halep´te geri kalanın da fiilen yıkıldığını göreceksiniz. Belki 200 bin kişi Türkiye´ye doğru hareketlenecek. İnsani bir felaket söz konusu olur'diye konuştu.

Yaklaşık 4 aydır Suriye ordusuna bağlı güçlerin kuşatması altında olan Halep´in doğusu 2012 yılı ortalarında muhaliflerin kontrolüne geçmişti.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —