Suriye jeopolitiğinin değişen doğası

Suriye jeopolitiğinin değişen doğası

Dr. Eray Güçlüer

2011 yılında başlayan iç savaşla birlikte ülkedeki egemenliğini büyük ölçüde kaybeden Suriye devleti, ülkenin batısında kısmen hâkimiyet sağlayabilen bölgesel bir rejime dönüştü. O tarihten beri meydana gelen gelişmeler hem Suriye hem de Türkiye için son derece istikrarsızlaştırıcı etkiler ortaya çıkardı. Artık Suriye'deki süreçler Suriye'nin kalıcı olarak parçalanmasının ve bölgede başta teröristan olmak üzere Emperyalist ülkelerin güdümünde çeşitli devletçikler kurulmasının amaçlandığını göstermektedir. Ve durum özellikle Gazze savaşanın başlamasından sonra İsrail'in işgalci olarak sahneye sürülmesi ile birlikte Türkiye'ye karşı ciddi güvenlik sorunları ortaya çıkmaya başladı.

TÜRKİYE'NİN SAHA DİPLOMASİSİ

Suriye ve Suriye'nin çevresindeki ülkelerde bulunan çok sayıdaki aktör nedeniyle bu güne kadar bölgede ortak bir uzlaşıya varabilmek maalesef mümkün olamamıştır. Aktörlerin sadece kendi çıkarları açısından olaylara bakarak pragmatist politikalar yürütmeye çalışmaları Suriye'deki ayrışmaların derinleşmesine neden olmuştur. Başta Rusya, İran ve Rejimin Suriye merkezli ortak bir zeminde buluşmak yerine farklı politikalar yürütmeleri ABD, Batı ve İsrail'in elini güçlendirmiş, bölgede kök salmalarına neden olacak PKK, SDG, YPG vb. aparatların oluşmasını desteklemiştir. Dolaysıyla Türkiye her geçen gün daha da artan terör tehdidine karşı güvenliğini sağlayabilmek için güney sınırındaki bazı bölgelere müdahale etmek durumunda kalmıştır.

YENİ DENGESİZLİKLERE KARŞI TÜRKİYE HAZIR

Suriye iç savaşının başlamasından sonra Suriye jeopolitiğindeki ikinci ciddi kırılma son bir yılda ABD ve Batı destekli İsrail'in; Gazze, Batı Şeria, Lübnan, Yemen, İran, Irak ve Suriye'ye saldırmasıyla başladı. Halen bu kırılma devam etmektedir ve sonucunda Suriye'nin güneyinde Akdeniz bağlantılı bir teröristan (Davut Koridoru) kurulması amaçlanmaktadır. Bu durum artık açık ve net, ayan beyan ortadadır. Eğer bir gün aniden defakto bir teröristan kurulursa İsrail, ABD ve Avrupa ülkelerinin bu teröristan veya ikinci israil'i saatler içinde tanıyacaklarını ve böylece mazlumlar için çalışmayan BM hukukuna göre uluslararası statü kazanan teröristanı koruma altına alacaklarını söyleyebilirim. Hemen sonrasında İsrail nasıl her yere saldırıyorsa bu yeni teröristan da Türkiye'ye saldırmaya başlayacak. Yani asıl hedef Türkiyedir, uzun süreli yıpratma stratejisiyle ülkemizi parçalamaktır. Şimdi bu uzun süreli stratejinin saha zemini ve kukla aparatları hazırlanmaya çalışılıyor.

TÜRKİYE HAZIR

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın 30 Ekim'deki AK Parti Gurup toplantısında yaptığı konuşmada belirttiği hususlar yakın gelecekte Suriye'deki gelişmelerle ilgili önemli ipuçları veriyor. Sayın Cumhurbaşkanının "İnşallah önümüzdeki dönemde milletimize, hem boydan boya tüm güney sınırlarımızın güvenliğini, hem insanımızın can ve mal emniyetini garanti altına alacak yeni müjdelerimiz olacak" ifadesi Suriye'deki terör varlığına karşı yeni operasyonun habercisi olarak değerlendirilebilir. Zaten sahadan aldığımız bilgiler Suriye Milli Ordusu güçlerinin olası operasyon için hazırlıklarını tamamladıkları yönünde ve TSK birliklerimiz de Başkan'dan emir beklemekteler. Ayrıca Bricks sonrası Suriye Rejiminin Türkiye'nin olası yeni operasyonuna yeşil ışık yaktığına dair bazı sinyaller alındığını da söyleyebilirim.

 

 



"Filin zücaciye dükkanına girmesi" öncesinde "çift kutuplu dünya" hayali

Mayis Alizade

Dünya

Paşinyan Moskova'ya "Ya Herro ya Merro" demeyi sürdürüyor

Mayis Alizade

Trump'tan Putin'e yeni mesajlar: Yeni bir diplomasi dönemi mi?

Mayis Alizade

Dünya

MİT, Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 2013'te Reyhanlı'da 53 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı.

Dünya

"Filin zücaciye dükkanına girmesi" öncesinde "çift kutuplu dünya" hayali

Paşinyan Moskova'ya "Ya Herro ya Merro" demeyi sürdürüyor

Trump'tan Putin'e yeni mesajlar: Yeni bir diplomasi dönemi mi?

MİT, Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı

Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak

“Türkiyesiz Cennete Bile Gitmem”

İran uzmanı Talebi: İran ve Suudi Arabistan arasındaki bu "acı ve tatlı paradoksal yakınlaşma", bölgenin geleceği açısından kritik bir döneme işaret ediyor

İsrailli gazeteci Gurevich: Türkiye ile İsrail arasında herhangi bir gerilim yaşanma ihtimali görmüyorum

Milli Uçak Gemisi (MUGEM)'le değişecek jeopolitik dengeler

Trump, Rusya ve Azerbaycan: 20 Ocak sonrası dünyada neler değişecek?

Sözlü baskılar yaptırımlara dönüşür mü?

Nikol Paşinyan'ın yenilgiden sorumlu tuttuğu general hapse atıldı

Nazım’ı küçük yaşta görmek ve tanımak kaderimde varmış

ÇAĞDAŞ İNSAN İLKEL İNSANDAN NE KADAR FARKLI?

BAŞAKŞEHİR KAYMAKAMINA ZİYARET

Uçak trajedisini geride bırakıp, kara sınırı trajedisiyle devam ederken...

Kapalı sınırlardan ölüme uçmak... Azerbaycan yolcu uçağı, neden Çeçenistan'ın başkentine inemeyip de Hazar Denizi'nin doğu kıyısında yere çakıldı?

2025'te dünya nereye gidiyor? Trump'ın dönüşü ve Ukrayna savaşının geleceği

Suriye'deki PKK tünelleri

Erzincan ve Erzurum petrol heyecanı... Denizden sonra şimdi sıra karada

ABD, Çin ile rekabetini nasıl kaybediyor?

Prof. Dr. Hasan Oktay: Trump yemin edip koltuğa oturana kadar Ukrayna krizi daha da derinleşecek

"Gülmeyi hepten bırakmış gibiyim…" Putin, yıllık basın toplantısında neleri itiraf etti?

"Vefa"nın sadece bir semt ismi olmadığını kanıtlamak için... Silah almak mı?

“TÜRK’ÜN DERGİSİ KIBRIS ÖZEL SAYISI

Suriye denkleminde son durum

"Suriye, Türk himayesine giriyor"; "İsrail ve Türkiye çıkarları Suriye'de çatışıyor"

"Erdoğan'ın ısrarcılığı, Colani'nin başarılı olup olmayacağı netleşmeden Suriye haritasında değişikliğe neden olabilir"

"Erdoğan'ın Türkiye'si, herhangi bir büyük devletin yaptığından daha fazla iş yaptı"

Esad sonrası Suriye: Rusya'nın Ortadoğu'da kriz stratejisi ve Türkiye'nin yanıtı

Yükleniyor