Tarih: 14.09.2016 08:55

Suriye´de Ateşkes Başarılı Olabilecek mi?

Facebook Twitter Linked-in

 

Suriye´de ateşkese tek tük ihlaller olsa da çoğunlukla uyulduğu belirtiliyor. Gözlemciler ülkenin büyük çoğunluğunda silahların sustuğunu kaydediyor.

Geçen hafta Amerika ve Rusya arasında sağlanan anlaşma ile birlikte ateşkes Pazartesi gün batımında yürürlüğe girmişti. Suriye ordusu da ateşkese uyacağını açıklamıştı.

Bu, Suriye´de 2016 içinde ikinci ateşkes girişimi. Şubat ayı sonunda varılan ateşkes sadece birkaç gün sürmüştü. Ateşkesin ilk haftası önemli. Amaç rejim güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmaları durdurmak. Bununla birlikte Esat güçleri IŞİD ve El Kaide bağlantılı grupları vurabilecek.

Eğer çatışmasızlık 7 gün devam edebilirse Amerika ve Rusya, el Kaide bağlantılı gruplarla mücadele için birlikte yeni bir strateji belirleyecek. Anlaşma uyarınca, Esat güçleri muhalifleri bombalamayacak.

Halep´e Türkiye´den yardım malzemesi gidiyor

Anadolu Ajansı 20 Birleşmiş Milletler kamyonunun Halep´e insani yardımda bulunmak için sınırı geçtiğini bildirdi. Kamyonların öğle saatlerinde Cilvegözü sınır kapısından geçtiği belirtiliyor. Gün sonunda kadar 40 kamyonun sınırdan geçmesi bekleniyor.

Bu arada Şam rejimi, kendisi ve Birleşmiş Milletler ile koordine olmadan özellikle de Türkiye´den Halep´e gönderilecek yardımı kabul etmeyeceğini açıkladı. Devlet ajansı SANA´dan, “Suriye Arap Cumhuriyeti, yönetimimiz ve Birleşmiş Milletler ile koordine edilmeden Halep´e insani yardım gönderilmesini, özellikle de Türkiye rejimi tarafından (gönderilen yardımı) reddeder” açıklaması yayınlandı.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 300 bini geçti

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye´de iç savaşın başladığı 2011´den bu yana hayatlarını kaybedenlerin sayısının 301 bini aştığını açıkladı. Örgüt, 18 Mart 2011´den bu yana 301,781 sivil ve savaşçının öldüğünün belgelediğini, ancak gerçekte hayatını kaybedenlerin sayısının 430 bin civarında olduğunu kaydetti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —