• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

‘Suriye´de ateşkesin sağlaması için operasyonların durdurulması gerekir´

‘Suriye´de ateşkesin sağlaması için operasyonların durdurulması gerekir´

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye´nin Suriye´de ateşkes sağlama ve insani yardımlar ulaştırma gibi konularda Rusya ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi. Uzmanlar, Rusya-Türkiye ilişkilerinin hızla ilerlediği

 

TSK´nın Suriye´nin Kuzey bölgesinde başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu devam ediyor. IŞİD´e karşı yapıldığı söylenen ve henüz somut bir sonuç vermeyen operasyonun, uluslararası hukuk normlarına uygunluğu hala tartışılıyor. Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye´nin Rusya ile, Suriye´de ateşkes sağlama ve insani yardımlar ulaştırma gibi hususlarda işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Uzmanlar ise Rusya-Türkiye ilişkilerinin ilerleme kaydettiği bugünkü koşullarda böyle bir işbirliği oluşturulmasının oldukça mümkün olduğunu savunuyor.

RUSYA VE TÜRKİYE´NİN ORTAK ÇABALARIYLA SURİYE İÇİN NASIL BİR SÜREÇ BAŞLATILABİLİR?

Peki bunun aşamaları ve atılması gereken adımları neler olacak? Rusya ve Türkiye´nin ortak çabalarıyla Suriye´de ateşkese ve barışa yönelik bir süreç nasıl başlatılabilir? Konuyla ilgili Sputnik Radyosu´na konuşan CHP Parti Meclisi üyeliği ve CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuş eski milletvekili Faruk Loğoğlu şunları söyledi:

´TÜRKİYE, RUSYA, ABD VE DİĞER ÜLKELERİN ESAS ÇABALARI BARIŞ MÜZAKERELERİNE YÖNELİK OLMALI´

'Son günlerde Rusya yetkilileri tarafından, Türk Silahlı Kuvvetleri´nin Suriye´deki operasyonunun uluslararası hukuka uygun olması gerektiği yönünde açıklamalar yapıldı. Bundan kasıt, böyle bir operasyon için ya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nden yetki almak gerekir veyahut da Suriye hükümetinin rızasını almak gerekir. Bu açıklamalar bana göre doğru. Fakat Türkiye, özellikle IŞİD´den kaynaklanan bir terör tehdidiyle karşı karşıya ve teröre karşı kendini savunma hakkı var. Türkiye, bu hakkını kullandığını söylüyor. Ama hiç kuşkusuz bu operasyonların belli bir süre içinde, belli bir noktada bitirilmesi en uygun yol olur. Çünkü Suriye´de en önemli husus, savaşın, çatışmaların durdurulması. Bunun için Türkiye´nin, Rusya´nın, Amerika´nın ve diğer ilgili ülkelerin esas çabalarının Cenevre´de başlaması öngörülen ama bir türlü başlayamayan barış müzakerelerine yönelik olmalı. Yani Suriye´nin daha çok çatışmaya değil, ateşkese ve barışa ihtiyacı var.

´TÜRKİYE VE RUSYA, UMARIM, PUTİN GELMEDEN ÖNCE VE GELDİKTEN SONRA SURİYE´DE ÇÖZÜM KONUSUNDA ANLAŞIRLAR´

Bu yüzden ben bu konuda, yani Suriye´de bir askeri üstünlük kazanmak stratejisinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir netice vermiyor. Savaş bir türlü bitmiyor. O nedenle her türlü ağırlığın diplomatik sürece verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Rusya ile Amerika arasında ateşkes konusunda varılan anlaşma önemli bir adımdı. Fakat birden bire çökmüştü. Ve şimdi durum daha da vahimleşti ve insani yardımların gitmesi bile sorunlu hale geldi. Tabi bu bağlamda Rusya ile ABD arasındaki gerginlik de Suriye için kötü bir haber. Askeri harekatlar değil, diplomasi hareketleri lazım. Ve Türkiye ile Rusya´nın umarım Devlet Başkanı Putin´in gelmeden önce ve geldikten sonra Suriye krizinden bir çıkış stratejisi, savaşı sona erdirecek bir çözüm konusunda anlaşırlar.'




17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor