Tarih: 14.04.2017 09:43

Suriye´den sonra Sukhoi uçaklarına dış talep arttı

Facebook Twitter Linked-in

 

Rossiya 24 TV kanalına konuşan Rusya Birleşik Uçak Şirketi (UAC) Başkanı Yuriy Slyusar, Rusya hava kuvvetlerinin Suriye´de göstermiş oldukları başarılarının, Sukhoi serisinden Su-30, Su-34 ve Su-35 savaş uçaklarına dış talebi artırdığını söyledi. UAC, 2020´ye kadar uçakların modernizasyonuna ve yeni silah donanımlarına 100 milyar ruble, yani yaklaşık 1,8 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.

​​Hindistan´da düzenlenen AeroIndia-2017 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı´nda dış ülkelerin Sukhoi uçaklarına gösterdiği yoğun ilgi bir kez daha teyit edilmiş oldu. Bölgede en çok yeni füzelerle donatılan Su-30MKI avcı uçaklarına ve SU-35 avcı uçakları ilgi odağında. Birçok ülke, Rusya´nın Suriye´de başarılı bir şekilde kullandığı ve savaş şartlarında sahada kendisini kanıtlayan uçaklara ilgi gösteriyor.

Rusya, 2014´te savunma sanayinin geliştirilmesine öncelik verdi ve o dönemde askeri amaçlı ürünlerin ihracatı 15,5 milyar dolara çıkarak, dünya pazarında yüzde 27´lik paya sahip oldu. 2015´teyse sipariş portföyü rekor kırarak, 56 milyar dolara ulaştı.

EN GÜVENİLİR ORTAKLAR

Rusya, Çin´le askeri-teknik alandaki işbirliğini başarılı bir şekilde geliştiriyor. UAC, sadece bu yıl içinde Çin´e 10 tane Su-35S avcı uçağı satacak. Su-35S uçakları, 1500 kilometrelik menziliyle Çin hava kuvvetlerinin Güney Çin Denizi´ndeki imkanlarını etkili bir şekilde arttıracak.

​Öte yandan Hindistan, her yıl Rusya´dan yaklaşık 5 milyar dolarlık silah ve askeri araç satın alıyor. Hint hava kuvvetlerinin donanımlarının yüzde 70´i, Rus uçaklarından oluşuyor. İki ülke silah proje ve tasarımları, teknoloji paylaşımı alanında aktif işbirliği yapıyor. Engellere rağmen 5. nesil avcı uçağı ile ilgili ortak projenin üzerindeki çalışmalar da devam ediyor.

​Rusya´nın Hindistan´la yürüttüğü işbirliği, diğer birçok ülke için de örnek oldu. Şimdi Sukhoi uçaklarının potansiyel alıcıları arasında Cezayir, Venezuela, Vietnam ve Endonezya gibi ülkeler yer alıyor.

EN ÇOK TUTULAN SUKHOİ´LAR

Rusya´nın Suriye´de en yaygın olarak kullandığı, Su-34 avcı-bombardıman uçağı, Rusya´nın askeri filosunda Su-24 uçaklarının yerine geçerek cephedeki hava kuvvetlerinin temelini oluşturacak. Bu uçak, çatışma şartlarında dünyanın her noktasında bulunan kara, deniz ve hava hedeflerini etkili bir şekilde vurabiliyor. Su-34´te hassas silahlar dâhil çok çeşitli silahların kullanılmasına imkân tanıyor. Uçağın üzerindeki dijital elektronik cihazlar ise rahatlıkla modernize edilebiliyor.

​Su-35 avcı uçağı ise her türlü hava hedeflerinin takip ve imha edilmesi, ayrıca düşmanın hava savunma sistemleri ile korunan kara ve denizdeki altyapı tesislerinin imha edilmesi için tasarlanmış. Su-35´te görünürlüğünü azaltan özel teknolojilerinin yanı sıra Su-27 ve Su-30 modellerinde daha önce denenmiş başarılı teknik çözümler de uygulandı. Havadan havaya, havadan karaya füze atabilen Su-35, 8 ton faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Tek pilotlu uçak saatte 2 bin 500 kilometre mesafe kat ediyor. Söz konusu uçağın menzili ise havada yakıt ikmali yapmadan 3 bin 400 kilometreye ulaşabiliyor. Uçakta, pilotlara rahat kullanma imkanı sunan akıllı bilgi akışı ve kumanda sistemi yer alıyor.

ABD merkezli askeri dergi The National Interest, UAC´nın Sukhoi uçaklarının ‘en iyi´ olarak nitelendiriyor. Dünya genelinde uçaklara duyulan yüksek ilgi, UAC´nin etkili bir şekilde çalıştığını ve Rusya´da bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeleri açık bir şekilde ortaya koyuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —