Tarih: 01.11.2019 17:47

Suriyeli uzman: ABD, Bağdadi´yi saklamış olabilir

Facebook Twitter Linked-in

Suriyeli siyaset uzmanı Ahmed El Derzi, Washington´un gerçekten IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi´den kurtulmuş olabileceğini ya da daha sonra yeni bir örgüte liderlik yapabilmesi için onu saklamış olabileceğini söyledi.

Sputnik´e konuşan El Derzi, 20. yüzyılda ortaya çıkan cihatçı hareketlerin büyük kısmının ABD´nin gündemine uyduğunu söyledi.

Uzman, ABD´nin selefi örgüt ve siyasal İslam gruplarının eğitimindeki rolünün Afganistan´daki savaş sırasında net bir şekilde kendini gösterdiğini kaydederek, 'IŞİD de bu örgütler kapsamında yer alıyor' dedi. El Derzi, Bağdadi´nin ABD´nin Irak´taki Bukka hapishanesinde bulunduğu sırada radikalleştiğini hatırlattı.

IŞİD´in son eylemlerinin, örgütün yapısını değiştirmeye çalıştığını anlatan El Derzi, 'Bunun için de adını değiştirmek yetmez, Bağdadi´yi siyasi arenadan silmek gerekiyor. Daha önce Usame Bin Ladin´in kaybolduğu ve Amerikalıların, onun cesedinden denize atarak kurtulduklarını iddia ettiği gibi. Hemen yaşananlara ve gerçekliğine ilişkin sayısız soru işareti oluşuyor' ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump´ın yaptığı duyurunun, ´ABD´nin cihatçı gruplarla ilişkilerinde yeni bir aşamayı´ simgelediğini dile getiren El Derzi, 'Şimdi onların yeni adı, yeni yönetimi olacak ama işlevi, yeni görünse de Washington´un uluslararası dengede değişikliklere ve öncelikle Rusya ve Çin´e dayanan yeni dünya düzeninin oluşumuna izin vermeme aracı olarak kalacak' yorumunda bulundu.

Bu yüzden ABD´nin, Bağdadi´nin öldürüldüğüne dair açıklamalarının gerçekliğine güvenemeyeceklerini kaydeden Suriyeli uzman, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Çünkü o, onların çocuğu. Eğer ondan kurtulmuşlarsa bu, ABD politikası için sıradan bir uygulama, onların ne müttefiki ne dostu var. Ama onu bir yerlere saklamış da olabilirler, yani o gizli bir yerlerde yeni bir hayata başlamış olabilir.'

Her halükarda ABD´nin amaçlarını hayata geçirme fırsatını yakaladığını belirten uzman, 'Bağdadi´nin öldürüldüğü kozunu, Trump´ın başarılarından biri olarak kullanmak. Trump bunu, yenilme tehlikesi olan başkanlık seçimleri sırasında kullanacak' dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —