• BIST 100

    10562,21%2,35
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,03% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2477,42% 0,47
  • Ç. ALTIN

    3969,21% 0,52

Suriyeli Mültecilerin Dönme Hayali

Suriyeli Mültecilerin Dönme Hayali

Türkiye’de 1 milyon 500 binden fazla Suriyeli mülteci çadır kentlerin dışında yaşıyor. Zira Türkiye, Suriyeli vatandaşlara vize uygulamadan ülkeye girişlerine izin veriyor ve süresi bitmiş pasaport taşıyanlara da müsaade ediyor. Suriyel

BBC Arabic

Suriye devrimi üzerinden geçen dördüncü yıl anma günü de onlar için sıradan bir gündü. Zira devrimin her hatırası, yaralarına tuz serpiyordu. Bir tepeyle sınır kapısı arasında bu bölgede inşa edilen çadır kenti, üç seneden beri Suriyeli sığınmacılara hizmet veriyor. Çadır kentte kalanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Türk yetkililer, her sınırdan geçerek sayısı artan Suriyeli mültecilere daha fazla yer açmak için söz konusu çadır kentte genişletme faaliyetlerine başladı.

DURSUN AŞKIN (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başakanlığında Yönetici): Yeni göç dalgasına hazırlık yapıyoruz. Biz buradaki 13 binden fazla mülteciyi barındırıyor ve gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Birkaç hafta içerisinde bu çadır kente iki binden fazla mesken birimini ilave ediyoruz.

Resmî kaynaklara göre Suriye krizinin başlamasından sonra Türk hükûmetinin himayesi altında 28 mülteci çadır kenti içinde inşa ettiği okullarda 70 binden fazla Suriyeli öğrenciye eğitim veriliyor. Söz konusu çadır kentlerde kalan kayıt alınan 250 binden fazla Suriyeli mülteci kalıyor. Ancak Suriye devriminin dördüncü yılında da emniyet mensupları tarafından korunan, dikenli teller ve duvarlarla çevrelenen bu çadır kentler, Suriyeli mültecilerin sahip olduğu her şeyi simgelemeye başladı. Zira Suriyeli Mülteciler burada erzak, battaniye, sağlık ve eğitim hizmetlerini alabiliyorlar.

NADİR FAYDO (Çadır Kenti Muhtarı): Konteynırlarda kalmak, evde kalmaya benzemiyor. Buradaki konteynırlar iki metrelik ama kendi eviniz daha rahat ve komşunuzun konuştuklarını ve gürültüsünü duymazsınız ama her şeye rağmen savaş ortamından ailemle ölümden dönüp burada kaldığımız için mutluyuz. Savaş uçaklarının bombardımandan uzak daha güvenli bir ortamdayız artık.

MUHABİR: Buradaki çadır kentte kalanların durumu, başka yerlerde kalan mültecilerin durumuyla farklılık göstermiyor. Ancak üç sene önce inşa edilen Kilis-1çadır kentte kalan Suriyeli mülteciler, kendilerini burada geçici değil daimi olarak görmeye başladı. Zira çadır kentte kalanlar arasında evlilikler yapıldığı gibi bazıları ayrılıp daimi bir ikamet amacıyla mesken bulmak için çadır kentten ayrılıyor.

İki hafta önce dünyaya gelen Hamza, Kilis çadır kente katılan en son fertti. Hamza’nın ebeveyni Suriye devrimi sırasında bu çadır kentte evlendi ve burada ne kadar kalmaya devam edecekleriyle ilgili bir fikirleri yok.

MUHAMMET SAVADİ (Suriyeli Mülteci): Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Dört yıldır buradayız. Ne zaman ülkemize döneceğimizi bilemiyoruz. Dağılmış durumdayız. Önümüzü göremiyoruz.

Türkiye’de 1 milyon 500 binden fazla Suriyeli mülteci çadır kentlerin dışında yaşıyor. Zira Türkiye, Suriyeli vatandaşlara vize uygulamadan ülkeye girişlerine izin veriyor ve süresi bitmiş pasaport taşıyanlara da müsaade ediyor. Suriyeli mültecileri, Türkiye’nin her şehrinde ve her sokağında görebiliyorsunuz. Bunlardan bir kısmı, ufak projelerini hayata geçirirken diğer bir kısmı ise ücretli çalışıyor ya da eğitim görüyor. Mülteciler, geçici kaldıkları bu diyarda bir gelecek inşa ediyor ama bu geçici durumun uzamasından korkuyorlar. (İngiltere, BBC Arabic - 18 Mart 2015)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor