• BIST 100

    11068,8%3,07
  • DOLAR

    32,19% 0,05
  • EURO

    35,00% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2504,01% -0,24
  • Ç. ALTIN

    4003,37% -0,27

Suriyeli Mültecilerin Türkiye’ye Ekonomik Etkileri: Sentetik Bir Modelleme

Suriyeli Mültecilerin Türkiye’ye Ekonomik Etkileri: Sentetik Bir Modelleme

Suriye iç savaşı insanlık tarihinin tanık olduğu en büyük zorunlu iç ve dış göçe neden olmuştur.Suriye’den dış göçten en büyük paylardan birisini Türkiye almıştır.

Resmi rakamlara göre Türkiye’deki mülteci sayısı 1.6 milyondur. Türkiye’nin 2013 yılı nüfusunun 76.7 milyon olduğu dikkate alındığında, bu üç yıl gibi kısa bir sürede nüfusumuzun %2.1 artması anlamına gelmektedir. Nüfustaki bu kadar kısa bir sürede ve böylesine büyük artışın oldukça büyük ekonomik ve sosyal sonuçlar doğurması kuşkusuzdur. Ayrıca, Türkiye’nin tüm şehirlerinin mülteci akımından eşit pay almamaları, büyük mülteci akımı ile yüz yüze olan Suriye’ye yakın şehirlerde ekonomik ve sosyal sonuçların çok daha büyük boyutlara ulaşması anlamına gelmektedir. Bu nedenle özellikle bu şehirlerde mültecilerin ekonomik etkilerinin değerlendirilmesi, önemli bölümünün uzun yıllar Türkiye’de kalacağı beklenilen Suriyeli mültecilerin ekonomik ve sosyal entegrasyonları için yapılacak planlama sürecine önemli bir bilgi kaynağı oluşturacaktır.

ORSAM’ın hazırladığı aşağıdaki rapor, Suriyelilerin ekonomik etkilerini iki boyutta analiz etmektedir. Öncelikle tasarlanan sentetik modelleme yöntemi ile yoğun bir biçimde göç alan Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Mardin’de net göç oranı, dış ticaret, istihdam, eğitim, sağlık ve konut gibi ekonomik değişkenlerin Suriyeli mülteciler olmasaydı nasıl bir zaman patikasına sahip olacağı tahmin edilmekte ve bu patika değişkenlerin gerçek değerleri ile karşılaştırılarak, mültecilerin ekonomik etkileri hesaplanmaktadır. Çalışmanın ikinci boyutunda ise Gaziantep, Hatay, Kilis ve Şanlıurfa’da yerel halk ile yapılan yüz yüze görüşmeler yoluyla incelenen ekonomik değişkenlerde mülteci akımı sonrası ortaya çıkan gelişmelere ilişkin o şehirde var olan algı ortaya konarak, değerlendirilmektedir.

Raporun tam metni: http://www.orsam.org.tr/tr/trUploads/Yazilar/Dosyalar/201519_rapor196tur.pdf



22.6° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor