Tarih: 18.03.2018 16:46

´Suudi Arabistan, Almanya ile bazı anlaşmaları engelledi´

Facebook Twitter Linked-in

 

Suudi Arabistan´ın Avrupa´daki en büyük ticaret ortağı Almanya ile yaşadığı diplomatik gerilim nedeniyle bazı Alman şirketleri ile yaptığı anlaşmaları engellediği iddia edildi. 

´İKİNCİ DERECEDEKİ ANLAŞMALARI YENİLEMEYİN TALİMATI VERİLDİ´

Bloomberg News´un konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, geçen kasımda dönemin Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel´in sarf ettiği sözlerin ardından Suudi hükümet kurumlarına Alman firmaları ile yapılan ´ikinci derecede önemli´ olan anlaşmaları yenilememe talimatı verildi.

Adlarının açıklanmasını istemeyen iki kaynak, Almanya-Suudi Arabistan arasındaki önemli iş anlaşmalarının ise normal seyrinde sürmesi talimatının verildiğini aktardı.

Eski Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, kasım ayında Lübnan Başbakanı Saad Hariri´nin Riyad´da istifa etme kararıyla ilgili açıklamasında, Lübnan´ı 'Suudi Arabistan´ın piyonu' olarak nitelemişti.

Bu açıklamaya sert tepki gösteren Riyad yönetimi, Berlin Büyükelçisini istişare için ülkeye çağırmıştı.

RİSK ALTINDAKİ ANLAŞMALAR

Bloomberg´e konuşan kaynaklar risk altında olan anlaşmalar arasında Deutsche Bank AG´nin Suudi Arabistan´daki bazı yatırımlarının da yer aldığını, bunlar arasında Deutsche Bank AG´nin Suudi Aramco´nun ilk kez halka arzına olası katılımının bulunduğunu ifade etti. 

Diğer ülkelerde iş kesintilerine giden Deutsche Bank AG, Suudi Arabistan´daki operasyonlarını genişletiyordu.

YENİ ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI OLUMLU ROL OYNAYABİLİR

Bloomberg´e konuşan kaynaklar Alman hükümetinde bu hafta yapılan değişiklikle yeni Dışişleri Bakanı Heiko Maas´ın göreve gelmesinin iki ülke arasındaki diplomatik gerilimin yumuşatılması için bir fırsat olabileceğini de kaydetti.

Konu hakkında Suudi Arabistan´dan, Deutsche Bank´ten ve Alman hükümetinden açıklama gelmedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —