Tarih: 06.06.2016 19:02

Suudi Arabistan köklü değişiklik öngören Ulusal Dönüşüm Planı´nı hayata geçiriyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Suudi Arabistan, Vizyon 2030 reform paketinin en önemli unsurlarından Ulusal Dönüşüm Planı´nı hükümetin onayına sundu.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından hazırlanan ve Nisan ayında açıklanan plan ülkenin petrole bağımlı ekonomisinin çeşitlendirilmesini hedefliyor.

Programda 2 buçuk trilyon Dolar değerindeki ulusal petrol şirketi Aramco´nun yüzde 5´ten azının halka arzı da planlanıyor.

Bununla birlikte ekonomide özel sektörlerin teşvik edilmesi ve kültürel aktivitelerin, eğlence dünyasının geliştirilmesi hedefleniyor.

Prens´in değişim yaptığı 5 alanın şu şekilde özetleniyor

Enerji:

Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı´nın sorumluluk alanı sanayi de dâhil edilerek genişletildi ve bu bakanlık, Prens Muhammet´in yakın danışmanlarından olan Saudi Aramco´ da çalışmış Halit el- Falih tarafından yönetilecek. Reform programının merkezinde bulunan petrol devi Saudi Aramco kısmi özelleştirilmesinde önemli muhatap konumunda bulunacak.

Su ve Elektrik:

Su ve elektrik idaresi sübvansiyonların azaltılma sürecinin daha iyi yönetilmesine dönük olarak iki ayrı bakanlık haline getirilecek. Su alanı, yeni kurulan Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı bünyesine katıldı. Elektrik ise, Enerji Bakanlığı´na verilecek.

Ticaret ve Yatırım:

Bu konuda yeni bir bakanlık oluşturuldu ve bu bakanlığa, KOBİ´lerin GSYİH´e katkısını %35´e çıkarma görevi verildi. Yeni kurulan bu bakanlık Sosyal İşler eski Bakanı Macit el-Kasabi tarafından idare edilecek. Bu bakanlık, daha şimdiden geçen hafta yürürlüğe giren bir şirketler kanununu çıkardı. Bunun yanında, yeni iflas kanununun açıklanması yatırımcılar tarafından bekleniyor.

Devlet Fonları:

Merkez Bankası Sama, yeni atanan başkan Ahmet el-Halife yönetiminde daha geleneksel bir rol alacak. Sama´nın rezervleri geçen yıl 580 milyar dolara düşmüştü ve bu yıl GSYİH´e oranının %19 olması beklenen mali açığın finansmanında bu rezervlerden aylık 10 milyar dolar kullanılıyor. Bankanın bazı varlıklarının zaman içinde Kamu Yatırım Fonu´na transferi Sama´yı daha geleneksel bir merkez bankasına dönüştürecek.

Rekreasyon ve Kültür:

Eski sağlık bakanı Ahmet el-Kâtip yeni kurulan Rekreasyon ve Kültür Komisyonu başkanlığına atandı. Ahmet el-Kâtip, krallıktaki sosyal değişimin kabul edilebilir sınırları içinde yeni eğlence seçenekleri oluşturmakla sorumlu. Vizyon 2030 planı hükümetin, kütüphaneler ve müzeler gibi yeni kültürel yerler sunan “ kültürel ve eğlence projeleri” oluşturacağını vaat etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —