Tarih: 02.05.2019 12:23

Suudi Arabistan´dan Filistin´e ´rüşvet´: ABD´nin barış planını kabul et, 10 milyar doları al

Facebook Twitter Linked-in

 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman´ın ABD Başkanı Donald Trump´ın Filistin-İsrail sorunun çözümüne dair sunduğu ve ‘Yüzyılın Anlaşması´ olarak adlandırılan ‘barış planı´ için Filistin lideri Mahmud Abbas´a 10 milyar dolar teklifte bulunduğu iddia edildi.  Abbas, söz konusu plan için ´yüzyılın tokadı´ yorumunu yapmıştı.

Lübnan´da yayın yapan El Akhbar gazetesinin haberine göre, Selman ve Abbas arasında gerçekleşen görüşmede Prens planın detaylarını anlattı ve Abbas´tan anlaşmayı kabul etmesini istedi. 

Abbas´a, maiyetinin yıllık bütçesini soran Prens, “Ben prens değilim maiyetim yok” yanıtını alınca bu kez de Filistin hükümetinin yıllık masraflarını sordu.

Filistinlilerin 1 milyar dolarlık masraflarının olduğu yanıtını alan Selman, anlaşmayı kabul etmesi durumunda Mahmud Abbas´a 10 yıl için 10 milyar dolar ödeme teklifinde bulundu.

ABBAS, ´SİYASİ KARİYERİMİ BİTİRİR´ DEDİ

Ancak Mahmut Abbas, 'bunun siyasi kariyerini bitireceğini´ söyleyerek ile teklifi reddetti.

El Akbar gazetesi, ikili arasındaki bu diyaloğun, Ramallah´taki Ürdün elçisi Khaled El-Shawabkeh´in yazışmalarına yansıdığını belirtti. Söz konusu raporun Ürdün Dışişleri Bakanlığı´na gönderildiği kaydedildi.

Gazete ayrıca Selman´ın Abbas´a ‘Trump yönetiminin Filistinlilerin yaşadığı toprağı kendilerine vermeye hazır olduğunu´ da söyledi. 

´RİYAD VE DİĞER ARAP ÜLKELERİ EKONOMİK DESTEK VERECEK´

Bunun dışında görüşmede, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin Filistinliler için finansal destek sağlayacağına ve Batı Şeria´da ekonomik refahı geliştirecek projelere destek olacağına dair vaatte de bulunuldu. Selman´ın “Suudi Arabistan Filistinlileri 4 milyar dolardan fazla yardımda bulunacak” dediği aktarıldı.

Gazetenin aktardığına göre Abbas, ‘iki devletli çözüm, İsrail´in Filistin topraklarında inşa ettiği Yahudi yerleşim birimleri ve Kudüs konusunda ödün veremeyeceğini” söyledi. 

DEVLET STATÜSÜ YOK, BAZI GÜVENCELER VAR

Trump´ın damadı ve üst düzey danışmanı Jared Kushner tarafından yürütülen Orta Doğu Barış Planı´nın henüz detayları açıklanmadı.

Ancak Washington Post gazetesi, ‘yüzyılın anlaşması´ olarak adlandırılan planın, Filistin´e devlet statüsü sağlamadığını; daha çok Filistinlilerin ekonomik koşullarının iyileştirilmesine ve din, inanç ve ibadet özgürlüğü ile hukuki eşitlik gibi temel hak ve özgürlükler konusunda bazı güvenceler getirilmesine odaklandığını belirtti.

´YÜZYILIN ANLAŞMASI YÜZYILIN TOKADI OLDU´ 

ABD ile Filistin yönetimi arasındaki ilişkiler, Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in resmi başkenti olarak tanıması ve Tel Aviv´deki ABD Büyükelçiliği´ni Kudüs´e taşımasıyla gerilmişti. 

Mahmud Abbas plan için 'Yüzyılın anlaşması yüzyılın tokadı oldu ve bunu kabul etmeyeceğiz. Oslo´yu diyorum, artık Oslo yok' demişti.

İlki 1993 yılında, ikincisi 1995 yılında imzalanan Oslo Barış Anlaşmaları´nda Kudüs´ün nihai statüsünün barış görüşmelerinin ileri aşamalarında ele alınması öngörülüyordu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —