Tarih: 12.12.2016 11:48

Suudi Dışişleri, İngiltere Dışişleri´ni ´düzeltti´

Facebook Twitter Linked-in

 

Roma´daki bir konferansta İran ve Suudi Arabistan´ı komşularını kuklalaştırmak ve vekalet savaşları yapmakla suçlayan İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson açıklamasından bir hafta sonra Suudi Arabistan´a resmi ziyaret yaptı.

Johnson´ın suçlaması Suudi mevkidaşı Adil el Cubeyr ile yaptığı ortak basın toplantısında da gündeme geldi.

Cubeyr, Johnson´ın sözlerinin basın tarafından yanlış yorumlandığını söyledi.

Suudi Dışişleri Bakanı 'Sözlerinin basın tarafından yanlış yorumlandığından kuşkum yok. Eğer görüntüleri izlerseniz basında ima edilenleri söylemediğini görürsünüz' dedi.

​İngiltere ile Suudi Arabşstan arasındaki ilişkinin bir asırdan fazladır sürdüğünü kaydeden el Cubeyr ' İngiltere´den gelen kafa karıştırıcı mesajlar yok. Ben konunun kapandığına inanıyorum' ifadelerini kullandı.

İngiltere hükümeti de Johnson´ın sözlerinin dışişleri bakanının ´kişisel yorumu´ olduğunu belirterek İngiltere´nin resmi görüşünü yansıtmadığını açıklamıştı.

İtalya´da yaptığı açıklamada Ortadoğu´da 'liderlik eksikliğinden' yakınan Johnson, 'Kendi siyasi hedefleri için dini veya bir dinin farklı kollarını istismar eden siyasetçiler var. Bölgenin en büyük sorunlarından biri bu. Bence bölgede vekalet savaşlarına yol açan trajedi de ülkelerin kendilerinde yeterince güçlü liderlik bulunmaması. Bölgede Suudiler, İran, herkes devreye giriyor, kuklalarını oynatıyor ve vekalet savaşları yürütüyor' demişti.

´İRAN EL KAİDE´Yİ DESTEKLİYOR´

Basın toplantısında, ülkesinin AB´den çıkmasının, Körfez ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmalarını yapması için fırsat olduğunu, bu anlaşmaların hem İngiltere hem de Körfez ülkelerinin ekonomisine faydalı olacağını söyleyen Johnson İran´ı terörle ilişkiler kurmakla suçladı.

İngiliz bakan 'El Kaide lideri Usame bin Ladin´in 2009 yılında Afganistan´da öldürülen oğlu Saad, önceki yıllarda uzun bir süre İran´da yaşadı. El Kaide tarafından saldırıya uğramayan tek ülke İran´dır çünkü İran, El Kaide´yi destekliyor. Tahran bölge ülkeleri ile iyi ilişkiler geliştirmek istiyorsa, uluslararası hukuka uymalı, komşu ülkelerin içişlerine karışmamalı ve komşuları ile geçinmeli' dedi.

Resmi haber ajansı SPA´da yer alan habere göre, Johnson, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından başkent Riyad´daki Yemame Sarayı´nda kabul edildi.

​İki ülkenin üst düzey yetkililerin katıldığı görüşmede, ikili ilişkiler ile bölgesel konuların ele alındığı belirtildi.

Johnson´ın, Suudi Arabistan birinci veliahdı İçişleri Bakanı Muhammed bin Naif ve ikinci veliaht Prens Savunma Bakanı Muhammed bin Selman ile de bir araya geldiği ifade edildi.

​Görüşmelerde, terörle mücadele ve güvenlik konuları başta olmak üzere, ikili ilişkiler ve Ortadoğu´daki son gelişmelerin ele alındığı kaydedildi.




 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —