Tarih: 27.09.2016 22:36

Suudi kadınlardan erkek vesayetine karşı isyan

Facebook Twitter Linked-in

 

Erkek baskısına karşı hayatlarının kontrolünü ele almak üzere internette kampanyası başlatan14 bin Suudi kadın, adlarını ve soyadlarını kullanarak kampanya dilekçesini imzaladılar ve sözkonusu dilekçe mahkemeye iletildi. Binlerce Suudi kadın da adını gizleyerek kampanyaya destek verdi.

MAHKEME DİLEKÇENİN POSTA İLE GÖNDERİLMESİNİ TAVSİYE ETTİ

Suudi Arabistan´da erkeklerin, kadın hayatı üzerindeki kontrolleriyle ilgili yürütülen en büyük imza kampanyası olma niteliğini taşıyan kampanyada toplanan imzalar mahkemeye götürüldü ancak mahkeme dilekçenin posta ile gönderilmesini tavsiye etti.

´ENDİŞELİ DEĞİLİM´

Kampanyaya destek veren kadınlardan Azize el-Yusuf BBC´ye yaptığı açıklamada ´başlattıkları kampanya ile çok gurur duyduğunu ve cevap almayı umduklarını´ belirterek, olumsuz bir sonuç beklemeklerini söyledi. Yusuf 'Endişeli değilim, yanlış bir şey yapmıyoruz' dedi.

´KADINLARA TÜM VATANDAŞLIK HAKLARI VERİLMELİ´

Kampanyanın ana talebinin 21 yaş üstü kadınlara yetişkin muamelesi yapılması olduğunu belirten Yusuf, 'Kadınlara tüm vatandaşlık hakları verilmeli' diyor. İmza kampanyasına karşı henüz resmi bir tepki gelmedi.

YUSUF, KADINLARA UYGULANAN ´ARABA KULLANMA YASAĞI´NI DELMİŞTİ

Yusuf, 2013 yılında kadınlara uygulanan araba kullanma yasağını deldiği için polis tarafından durdurulmuştu.

´BEN KENDİMİN VASİSİYİM´ KAMPANYASINA ERKEKLERDEN DE DESTEK GELMİŞTİ

Temmuz ayında İnsan Hakları İzleme Örgütü´nün konuyla ilgili raporunun ardından Suudi kadınlar Twitter´da ´Ben kendimin vasisiyim´ (#IamMyOwnGuardian) etiketiyle paylaşımlar yaparak, hayatlarındaki erkek kontrolünü protesto etmiş, vasilik düzeninin değişmesini istemişti.

Kampanyaya bazı erkeklerden de destek gelmişti. Ancak bazı Suudi kadınlar kampanyaya karşı çıkarak 'Vasilik kadına karşı değil kadının iyiliği içindir' etiketiyle paylaşımlar yapmışlardı.

SUUDİ KADINLAR, ERKEK VASİLERİ OLMADAN PASAPORT ALAMIYOR, HASTANEDE TEDAVİ GÖREMİYOR

Suudi Arabistan´da bir kadının pasaport alabilmesi, ülke dışına çıkabilmesi ve evlenebilmesi için babası, erkek kardeşi, eşi ya da dulsa oğlundan izin alması gerekiyor.

ERKEK İZNİ OLMADAN EV BİLE KİRALAYAMIYORLAR

Ev kiralamak, hastanede tedavi görmek ve dava açmak gibi işlemlerde de çoğunlukla erkek izni aranıyor.

Yasal olarak gerekli olmasa da birçok işyeri ve okul, vasisinin izni olmadan kadınları kabul etmiyor.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —