Tarih: 01.04.2018 17:26

Suudi Veliahtı: ABD´li askerler en azından orta vadede Suriye´de kalmalı

Facebook Twitter Linked-in

 

Suudi Prens Selman, Time dergisine verdiği röportajda, ABD Başkanı Donald Trump´ın 'Suriye´den çok yakına çıkacağız' açıklamasını değerlendirdi. Amerikalı askerlerin Suriye´de ´İran´ı durdurma´ noktasındaki son durak olduğunu savunan Prens Selman, ancak bu yolla İran´ın bölgedeki etkisinin artmasının engellenebileceğini ifade etti. 

´SURİYE´DEKİ ABD GÜCÜ, WASHINGTON´IN BU ÜLKENİN GELECEĞİNDE SÖZ HAKKINA SAHİP OLMASINA DA İMKAN VERECEKTİR´

Selman, 'Amerikalı askerlerin Suriye´de uzun vadeli olmasa bile en azından orta vadede kalması gerektiğine inanıyoruz. Suriye´deki ABD gücü, Washington´ın bu ülkenin geleceğinde söz hakkına sahip olmasına da imkan verecektir.' diye konuştu.

´SURİYE´DEN ASKERLERİNİZİ ÇEKERSENİZ..´

İran´ın ´vekil´ milisleri ve bölgesel müttefikleri aracılığıyla Beyrut´tan Tahran´a kadar Suriye ve Irak üzerinden etkisini kullanmaya çalıştığını ileri süren Selman, 'Eğer Suriye´den askerlerinizi çekerseniz (İran´a karşı) bu kontrol noktalarını kaybedersiniz ve bu koridor bölgede birçok şeyin yaşanmasına yol açabilir' değerlendirmesini yaptı.

´ESAD´IN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMASI ARTIK PEK MÜMKÜN DEĞİL´

Suriye´nin geleceğiyle ilgili de yorum yapan Prens Selman, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´ın görevden uzaklaştırılmasının artık pek mümkün olmadığını vurgulayarak, 'Umarım Esad, Tahran´ın kuklası olmaz. Beşar Esad kalıyor. Ancak Esad´ın çıkarlarının, İranlıların bu ülkede her istediklerini yapması ile örtüştüğünü sanmıyorum' dedi. 

ABD Başkanı Trump, Ohio eyaletinde perşembe günü düzenlenen mitingde, 'Suriye´den çok yakında çıkacağız. (Bölgedeki) Diğer insanlar artık onunla ilgilensinler. ´Halifelik´ diye adlandırdıkları şeyi yüzde 100 bitireceğiz. (IŞİD´in elinden) Hepsini geri alacağız.' ifadelerini kullanmıştı. Tartışmalara neden olan bu açıklama üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, 'ABD´nin Suriye´den çekileceğine dair bir plandan haberlerinin olmadığını' söylemişti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise konuyla ilgili soruları Beyaz Saray´a yönlendirmiş ve Başkan Trump´ın sözlerinden tam olarak neyi kastettiğini bilmediklerini ifade etmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —