Tarih: 24.03.2018 21:00

Tahran: ABD şahinleşirken Rusya, Çin ve İran safları sıkılaştırmalı

Facebook Twitter Linked-in

 
BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmış olan İran´la nükleer anlaşmayı iptal etmeye yeminli ABD Başkanı Donald Trump´ın İran´la savaş yanlısı çok şahin iki ismi en kritik iki göreve getirmesinin ardından Tahran´dan önemli bir açıklama geldi.

POMPEO-BOLTON ETKİSİ

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, CIA Başkanı Mike Pompeo´nun ABD Dışişleri Bakanlığına, Bush yönetiminin neo conlarından John Bolton´un ABD Ulusal Güvenlik Danışmanlığına atanmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İran Öğrenci Haber Ajansı ISNA´ya konuşan Burucerdi, Washington´ın daha da sertleşecek politikalarına karşı durabilmek için Rusya ve Çin´le ilişkileri güçlendirmek gerektiğini söyledi.

´İSRAİL VE SUUDİ REJİMLERİNİ TESKİN İÇİN´

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Trump´ın savaş yanlısı ve İran karşıtı John Bolton´u Ulusal Güvenlik Danışmanı atamasının Tahran´a karşı daha saldırgan politikalar izleneceğine işaret ettiğini belirterek şu yorumunu yaptı:

´´İran´a karşı şahin unsurların devreye sokulması, ABD yönetiminin baskıyı artırmak istediğini gösteriyor. Buradaki temel amaç ABD´nin ekonomik sorunlarını çözecek şekilde İsrail ve Suudi Arabistan yönetimlerini teskin etmek.´´

´RUSYA VE ÇİN´İN DE ABD İLE BAŞI DERTTE´

İran´ın Ortadoğu´daki politikalarından geri adım atmaması gerektiğini savunan Burucerdi, 'Biz de buna karşılık Doğu´ya, özellikle de Çin ve Rusya´ya bakışımızı güçlendirmeliyiz. ABD yaptırımlarının hedefi olup bu ülkeyle ciddi sorunları bulunan Çin ve Rusya gibi önemli ülkelerle ilişkilerimizi takviye etmeliyiz´´ dedi.

Burucerdi, ´BM Güvenlik Konseyi´nin iki önemli ve etkili üyesi´ diye nitelediği Çin ve Rusya ile kurulan güçlü ilişkilerin, ABD´nin İran´a karşı izlediği saldırgan politikayı etkisiz hale getirmeye yardımcı olacağının altını çizdi.

TILLERSON GİTTİ, AB NEREYE KADAR?

Trump´ın göreve geldiği günden beri İran´la nükleer anlaşmayı ortadan kaldırarak İsrail ile Suudi Arabistan´a garanti vermeye çalıştığını belirten önde gelen İranlı milletvekili, Trump´ın bu çabaların bugüne dek Avrupa Birliği ülkeleri ve Trump tarafından görevden alınan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson´ın muhalefeti sonucu başarılı olamadığını kaydetti.

GÜMRÜK VERGİSİ KRİZİ ÖRNEĞİ

Son gelişmelerden örnekler verirken Trump´ın Çin´e getirdiği devasa boyuttaki ek gümrük vergileri sonrası Pekin yönetimi ile ekonomik ilişkilerin artmasının önemine dikkati çektii.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —