‘Tahran-Riyad iş birliği bölge sorunlarına siyasi çözüm arayışını kolaylaştırır´
Suudi Arabistan´ın bölgede yürüttüğü yanlış politikalara rağmen büyük potansiyele sahip önemli bir ülke olduğunu söyleyen İran Meclis Başkan Danışmanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Riyad´ın bölgesel konularda Tahran´la iş birliği
Sputnik´e özel demeç veren Abdullahiyan, “Suudi Arabistan´ın bölgedeki eylemleri son zamanlarda bilinen siyasi çerçeveye sığmıyor. Hiç abartmadan şunu söyleyebiliriz ki, Suudi Arabistan´daki yeni hükümet ekibinin davranışı ve bölgesel sorunlarla ilgili aldığı kararlar akılsızca. Suudi Arabistan´ın Yemen´e askeri müdahalesi yanlış karardı ve bariz bir ahmaklık. Arap dünyasının en zengin ülkesi olan Suudi Arabistan Krallığı, en fakir ve zayıf Arap ülkesine saldırdı, üstelik bu ülke komşusu. Suudi Arabistan´ın Yemen´e askeri müdahalesi 550 gündür sürüyor. Yemen´deki tüm askeri altyapı ve teçhizat hala saldırılara uğruyor; kadınlar, çocuklar, siviller ölüyor. Suudi Arabistan da çok sayıda insan ve para kaybetti. Suudileri destekleyen ülkeler bile insani ve maddi kayıplar yaşadı. Ama askeri saldırıların Suudi Arabistan ile Yemen arasındaki sorunları çözmediğini gördük. Suudiler bu sorunu en başında siyasi yollarla çözebilirlerdi” dedi.
‘İKİNCİ ADIM, İRAN KARŞITLIĞINI KÖRÜKLEMEK OLDU´
Suud Hanedanlığı içindeki büyük anlaşmazlıkların Suudi Arabistan´da bazı iç sorunlar doğurduğunu belirten Abdullahiyan, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Sanki Muhammed İbn Salman, Yemen´e karşı savaş sayesinde sadakat, birlik, fikir birliği görüntüsünü oluşturmak istemiş. Yemen´de zafer kazanmak onun için çok önemliydi, bu askeri taktik sayesinde hanedanlık içindeki çatışmayı gizlemek istedi. Ama Yemen´de başarı umudunu kaybedince attığı ikinci adım İran karşıtlığını körüklemeye odaklanmak oldu. İran´a karşı yeni koalisyon kurmak için iktidar dizginlerini eline aldı. İran´ı kötüleyerek, düşman göstererek ülkenin iç sorunlarını potansiyel düşman olan İran´ın eylemleriyle aklamaya çalıştı.
‘SUUDİ ARABİSTAN´IN IRAK POLİTİKASI DA YANLIŞTI´
Yeni Suudi hükümetinin sergilediği davranışın, bir yandan da hanedanlık içindeki anlaşmazlığın bir sonucu, diğer yandan da Suudi Arabistan´ın son 10 yıldır yürüttüğü hatalı bölgesel politikanın bir sonucu. Suudi Arabistan, Saddam Hüseyin devrildikten sonraki Irak´a yönelik de yanlış politika izledi. Suudilerin bu siyasi yaklaşımının Irak´ta istikrarsızlığı güçlendirdiği, güvenlik eksikliğine ve teröristlerin ortaya çıkmasına yol açtığını artık kimse inkar etmiyor.”
Bunlara rağmen Suudi Arabistan´ın bölgede büyük potansiyele sahip önemli bir ülke olduğunu kaydeden Abdullahiyan, “Tahran ve Riyad arasındaki bölgesel iş birliğinin bölgedeki sorunlara siyasi çözüm arayışına önemli ölçüde yardımcı olacağını düşünüyoruz. İran´ın bu mesajını her zaman çeşitli düzeylerde elçilerimizin yardımıyla ilettik. Meclis oturumunda, Suudi yönetiminin basiret ve akılcılığa odaklanması, bu imkandan yararlanıp bölgeyi ve İran´ı yıkma politikasından vazgeçmesi ve uzlaşı yolunu seçmesi gerektiği defalarca dile getirildi” diye konuştu.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
