• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Tahran-Ankara İş Birliği Önemli

Tahran-Ankara İş Birliği Önemli

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, bölgedeki mevcut krizlerin aşılmasında İran ile Türkiye arasındaki iş birliğinin oldukça önemli olduğuna işaret ederek, “Ancak bu pratikte son derece zor olacaktır.” dedi. “Bölgesel

 

Mehr Haber Ajansı

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, bölgedeki mevcut krizlerin aşılmasında İran ile Türkiye arasındaki iş birliğinin oldukça önemli olduğuna işaret ederek, “Ancak bu pratikte son derece zor olacaktır.” dedi.

“Bölgesel Gelişmeler Işığında İran ve Türkiye Arasındaki Stratejik İlişkiler” başlıklı toplantı, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ile İran Stratejik Araştırmalar Merkezinin iş birliğiyle yapıldı.

Bu toplantıda son dönemlerde Orta Doğu’daki gelişmelere değinen Türk Uzman Mesut Özcan, “Orta Doğu’da yeni faktörlerin ortaya çıktığına ve bazı ülkelerin geleceğinin belirsizliğe sürüklendiğine şahit oluyoruz.” açıklamasını yaptı.

Bölgedeki son gelişmelerin ardından oluşan yeni krizlerin güvenlik ve etniksel kaygılar olduğunu belirten Özcan, söz konusu tehdit ve krizlerle mücadele etmek ve istikrarı sağlamak için bölgedeki ülkelerin iş birliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Özcan ayrıca bu doğrultuda bölgenin iki güçlü ülkesi olan İran ile Türkiye arasındaki iş birliğinin de önemli olduğunu değerlendirdi.

Bu toplantının diğer konuşmacılarından bir olan Tahran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hamit Ahmedi de konuyla ilgili şunları söyledi: “Bölgesel krizler, İran ile Türkiye ilişkilerine birçok zarar verdi.”

İran ve Arabistan`ı Orta Doğu’daki mevcut gelişmelerin merkezinde olduğunu gören Ahmedi, “Bir zamanlar Mısır da önemli bir aktör sayılırdı ama şimdi iç sorunlardan dolayı pasif kaldı ve artık güçlü bir aktör değil.” dedi.

Ahmedi, İran’ın İslam dünyasının lideri, bölge ve Filistin Şiileri arasında nüfuz sahibi olduğu görüşünde. Oysaki Arabistan’da kendisini İslam dünyasının lideri olarak görüyor ve bölgedeki ılımlı ve Selefi İslamcılar arasında nüfuza sahiptir.

Bölgenin şu anki aktörlerinden birinin de Türkiye olduğunu belirten Ahmedi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükûmetinin Arap ülkelerinde ve Orta Asya’da takip ettikleri menfaatleri var. Aynı zamanda bölgedeki mevcut gelişmelerde de kendilerini kenara çekmişler.” dedi.

Ahmedi; İran, Türkiye ve Arabistan’ın bölgede nüfuza sahip üç ülke olduğuna işaret ederek, “Arabistan ile bazı selefiler arasında görüş ayrılığı var. Orta Asya’da ortak bir kimlik peşinde olan Türkiye’nin de muhalifleri var.” ifadesini kullandı.

Bölgenin önündeki en büyük krizin Şii ve Sünni konuları olduğunu belirten Ahmedi, “Pakistan, Arabistan ve Bahreyn başta olmak üzere bölgedeki Müslümanlar, çoğunluk tarafından tehdit edildiklerini ve İslam dünyasında tanınmadıklarını hissediyorlar. Bu sorunların çözülmesi gerekir. Böylesi bir durumda Şiilerin İran gibi bir destekçinin peşinden gitmeleri gayet doğaldır.” şeklinde konuştu.

Ahmedi, “Türkiye, Şii ve Sünnilerin sorunlarını çözmede tarihî rol oynayabilir. Ahmedi böylesi bir durumun İran ve Arabistan tarafından da resmen tanınması gerektiği görüşünde.

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin de bu toplantıda Orta Doğu’nun dört yıldır kanlı bir geçiş dönemi yaşadığını belirterek bu dönemin iş birliğinin genişlemesiyle kısalmasını umduğunu ifade etti.

Tekin, “Son yıllarda bölgedeki etniksel gelişmelerin artması Orta Doğu’yu bataklığa sürüklemektedir.” ifadesini kullandı. (İran, Mehr Haber Ajansı - 29 Nisan 2015)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor