Talat: Kıbrıs sorunun çözümü için Türkiye ve Yunanistan´ın katkılarını sağlamak lazım

Talat: Kıbrıs sorunun çözümü için Türkiye ve Yunanistan´ın katkılarını sağlamak lazım

Kuzey Kıbrıs´ın ikinci cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Sputnik´in sorularını yanıtladı.

 

Kuzey Kıbrıs ikinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili detayları ve sorunları Sputnik´e anlattı.

Kıbrıs görüşmelerinde gelinen nokta nedir?

6 konu başlığının 4 tanesinde çok ciddi ilerlemeler gerçekleştirildi. Bitme noktasına yakın, ama tabii ki yine de sorunlar vardır, anlaşılmamış hususlar vardır. Ama 4 başlıkta ciddi ilerlemeler kaydedilmiş bulunuyor. Bir başlık toprak, yani harita başlığı. Çok önemli konu Kıbrıslı Türkler açısından. Çünkü bunu Kıbrıslı Türkler verecektir. Çözüm olmadan toprak verme konusu konuşulursa o bölgede yaşayan insanlar büyük tedirginlik yaşayacaktır. Dolayısıyla çözüm olmazsa bu ciddi ekonomik sorunlara, hayal kırıklıklarına ve moral bozukluklarına yol açır. O nedenle Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs sorununun çözüm aşamasında toprak sorununun çözülmesini istemiştir. Bu nedenle topraktan sonraki başlık olan güvenlik ve garantiler konusu uluslararası bir konudur. Bu nedenle güvenlik ve garantilerin görüşüleceği uluslararası konferansın toplanma tarihi belirlendikten sonra harita konusunun görüşülebileceğini Kıbrıslı Türkler ifade etmişlerdir. Ve bunu da Kıbrıs Rum tarafı kabul etmişlerdi. İşte şimdi 4 başlıkta geriye kalan konuların çözümlenmesi haritada, toprakta, dayanacak kriterlerin belirlenmesi ve bu kriterler belirlendikten sonra güvenlik ve garantilerin görüşüleceği uluslararası konferansın tarihinin belirlenme kaydıyla haritanın da masaya gelinmesi söz konusudur. Şuanda geldiğimiz nokta budur. Bugünlerde İsviçre´de yapılan görüşmeler bu konuda bir sonuç verecek mi vermeyecek mi hep birlikte göreceğiz. Ama tabii ki görüşmelerin bitmemesi son derece önemlidir. Yani bu zirvenin bir tıkanmayla sonuçlanmaması, ya söz konusu konferansın tarihi de belli olarak başarıyla kapanması en iyisidir. Ama hiç olmazsa sorun müzakereler çökmeden İsviçre zirvesinin bitmesi yine bir başarı olacaktır.

´EN ZOR KONU MÜLKİYET´

Taraflar arasında anlaşılması güç olan en önemli konular neler?

Aslında en zor olan mülkiyet diye düşünüyordum. Öyle ifade ediyordum, dediğim de doğruydu tabii. Çünkü mülkiyet çoğu uzun zaman görüşülemedi. Ve nihayet görüşüldü bu konu ve bazı yakınlaşmalar da sağlandı. Şimdi onun kadar karmaşık olmayan, çok çok zor konu topraktır. Kurucu devletlerin sınırlarının ortaya koyacağı, belirleyeceği harita bu şeyde, önümüzdeki günlerde ele alınacak konudur ifade ettiğim gibi. Dolayısıyla şuanda en ciddi konu haritadır. Dediğim gibi toprak verecek olan Türk tarafıdır. Bundan dolayı verilecek o bölgelerde oturan Kıbrıslı Türklerin rahatsızlığı doğaldır. Bana göre 6 konunun beşi tamamlandıktan sonra güvenlik ve garantilere de bir çare bulunacaktır diye düşünüyorum.

Siz Cumhurbaşkanı görevinde bulundunuz. Çözümle ilgili ne gibi sorunlarla karşılaştınız ve size neler engel oldu?

Benim önümdeki en ciddi engel, Kıbrıslı Rum tarafının yeterince cesaretli davranmaması oldu. Aslında şuanda da durum aynıdır, ama benim dönemimde bu daha da belirgin idi. Çünkü o dönemde Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofias idi. Kendisini Komünist niteleyen lider olarak Kıbrıs Rum toplumunun bir çok kesiminden tepki alan kişiydi. Bu nedenle çok çekingen idi. Yani herhangi bir esneklik gösterdiğinde işi yavaşlatmaya çalışırdı, çünkü ikna etmesi gerektiğini düşünürdü. Ve bu yüzden adım atmaktan çekinirdi. Hatta o noktaya gelmiştik ki anlaştığımız konuları bile açıklamayı çekiniyordu. Hatta 2010 yılının başında BM Genel Sekreteri Kıbrıs´a geldi. Kıbrıs´ta ortak bir açıklama yaparak vardığımız yaklaşımlarımızı duyurmamızı istedi. Fakat başaramadık. Neden başaramadık, çünkü Kıbrıs Rum tarafı bunu uygun görmedi. Kendilerini hazır görmediler. Sonuç olarak bir açıklama yapamadık. Benim için en büyük zorluk bu idi. Ben bir çok konuda adım atmaya hazırdım. Toprakta da, her konuda da. Ama Kıbrıs Rum tarafı, zaten mülkiyet de görüşülmemişti, ama çok çekingen idi ve yavaş gidiyordu. Halbuki mülkiyeti de çok rahat görüşebilirdik. Bunu da başarsaydık zaten 4 başlığı da biz kapatmış olacaktık. Dediğim gibi en büyük engel Rum tarafının çekingen davranması idi. Hatta Hristofias´ın ortağı olan parti çözüme karşı çıkıyordu. Sonuç olarak Hristofias çekingen davranıyordu. 

´İSVİÇRE TİPİ ZİRVELERİ SIK SIK YAPMAMIZ LAZIM´

Çözümle ilgili sizin önerileriniz neler?

Benim önerilerim sayfalar dolusu. Yüzlerce sayfa. Annan planı biliyorsunuz 3-4 bin sayfa idi. Bu soruya dört dörtlük, kapsamlı yanıt veremem. Benim önerim yöntem olarak bütün konuların görüşüleceği, İsviçre tipi bir zirvenin tekrarlanması. Gerekirse bir kaç zirvenin tekrarlanması. Çünkü orada nerdeyse 24 saat liderler ve ekipleri görüşüyorlar, tartışıyorlar. İlerleme olacaksa orada olacak. Ayrıca benim başka önerilerim de var. Başta Türkiye ve Yunanistan´ın, arkasından da BM´nin ve konuyla ilgilenen başka devletlerin taraflara yardımcı olması lazım. Yani onları anlaşırsanız anlaşınız gibi noktalarda bırakmamaları lazım. Özellikle Türkiye ve Yunanistan´ın iki ana vatan ve garantör olarak, ama ayrıca BM´nin de arabulucu, kolaylaştırıcı oynamaları lazım. Bunun için Rum tarafı son derece isteksiz davranıyor maalesef. Halbuki Türkiye ve Yunanistan´ın birer dünya devletleri olarak sorunların sadece Kıbrıs sorunu olmadığı için vizyonları, bakış açıları son derece daha geniştir. Onların bize yardım etmesi son derece normaldir. Ve bunu talep etmek de sanırım çözüme yardımcı olmak içindir. Birini rencide etmek ya da birini baskı altına almak için değildir. Benim temel önerim budur. Yani, İsviçre tipi gibi 5-10 gün çalışılabilecek ortamlar yaratmak ve buna bir de dediğim gibi destek anlamında Türkiye ve Yunanistan´ın katkılarını sağlamak. Bu başarı sağlanırsa, anlaşılmayan konuların çözümlenmesi bana göre kolay olur.




Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor