Tarih: 16.09.2021 12:14

Taliban içinde iktidar kavgası kızışıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Afganistan´da iktidarı ele geçiren Taliban´ın kendi içinde sert iktidar mücadelelerine sahne olduğu belirtiliyor. Dini lider ile Başbakan Yardımcısından haber alınamıyor.

Afganistan´da iktidarı ele geçiren Taliban içinde iç çekişme ve iktidar savaşları yaşandığına dair haberlere bir yenisi daha eklendi. İngiliz kamu yayıncılık kuruluşu BBC, Taliban´ın kurucularından Başbakan Yardımcısı Abdul Gani Birader ile bir kabine üyesi arasında kavga çıktığını bildirdi.

Taliban´ın çeşitli fraksiyonları arasında gerginlikler yaşandığına dair haberler bir süredir kamuoyuna yansıyordu. Yıllarca Taliban´ın Katar´daki siyasi bürosunu yöneten Birader´in sağlık durumu ve nerede bulunduğu konusunda da belirsizlik sürüyor.

KATAR´DAKİ GÖRÜŞMEYE KATILMADI

Taliban´ın ABD ile Doha´da yürüttüğü görüşmelerde heyet başkanlığı yapan ve Taliban´ın dışişleri bakanı konumundaki Birader´in Pazar günü Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani ile yapılan görüşmede yer almaması dikkat çekmişti.

Taliban Pazartesi günü yaptığı açıklamada Birader´in öldüğüne yönelik söylentileri yalanlayarak Birader´e ait olduğu iddia edilen ve kendisinin seyahatte olduğu bilgisini veren bir ses kaydı yayınlamıştı. Taliban sözcüsü de Birader´in Afganistan´ın güneyindeki Kandahar şehrinde bulunduğunu söylemişti.

DOHA VE HAKKANİ GRUPLARI ARASINDA GERGİNLİK

Taliban´ın Doha fraksiyonu ile Hakkani grubu arasında kanlı bir kavga olduğuna dair söylentiler Taliban´ın Ağustos ayı ortasında iktidarı ele geçirmesinin hemen ardından gündeme gelmişti.

53 yaşındaki Birader´in yanı sıra Taliban´ın en üst düzey dini lideri Molla Hibetullah Ahundzade´nin de nerede bulunduğu kesin olarak bilinmiyor.

En son 2019 yılında görülen Ahundzade´nin Pakistan´da bir saldırı sırasında yaşamını yitirdiğine yönelik söylentiler mevcut.

Taliban, örgütün kurucusu Molla Ömer´in öldüğünü yıllarca yalanladıktan sonra 2015 yılında teyit etmişti.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —