• BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

TANAP Alım Sözleşmesi İmzalandı

TANAP Alım Sözleşmesi İmzalandı

TANAP Boru Hattı`nın inşası için gereken boruların temin edilmesiyle ilgili sözleşme, Ankara’da Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan ve Türkiye’nin Enerji ve Ekonomi Bakanlarının katılımıyla “TANAP Ana Hat Boruları Alımı”

IRNA

TANAP olarak bilinen anlaşma ve Azerbaycan Cumhuriyeti doğal gazının Avrupa`ya sevkini sağlayacak proje için gerekli boru ve donanımın teminiyle ilgili sözleşme Türkiye’nin başkenti Ankara’da imzalandı.

Azerbaycan’daki Şah Deniz-2 sahası doğal gazının dünya pazarlarına sevkiyatını yapacak olan TANAP’ın toplam 1.900 kilometrelik bölümünün 1.520 kilometrelik kısmını Türk firmaları gerçekleştirecek.

İlk aşamasının 2018 yılında tamamlanması beklenen söz konusu boru hattıyla yıllık 6 milyar metreküp doğal gaz Türkiye’ye ve 10 milyar metreküp doğal gaz Avrupa’ya ihraç edilecek.

Projenin gerekli Ana Hat Boruları Alım Sözleşmesi amacıyla yapılan uluslararası ihaleyi, Türk ve Çin firmalarının oluşturduğu konsorsiyum kazandı.

TANAP Boru Hattı`nın inşası için gereken boruların temin edilmesiyle ilgili sözleşme, Ankara’da Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan ve Türkiye’nin Enerji ve Ekonomi Bakanlarının katılımıyla “TANAP Ana Hat Boruları Alımı”nı ve projesini temin eden yetkililer ve firmalar arasında imzalandı.

Söz konusu anlaşmanın yapıldığı imza töreninde konuşan Davutoğlu, TANAP’ın uluslararası bir proje olmasının yanı sıra Kafkas ve Balkan bölgesinde barış ve istikrarın bir projesi olduğunu açıkladı.

Davutoğlu şunları belirtti: “Türkiye, bölgede enerji rekabeti yerine enerji birliğini teşkil etmeye kararlıdır. Bu boru hattıyla ilk aşamada yıllık 6 milyar metreküp doğal gaz Türkiye’ye ve 10 milyar metreküp doğal gaz Avrupa’ya ihraç edildi. İkinci aşamada ise bu boru hattının kapasitesi 31 milyar metreküpe çıkarılacaktır.”

Azerbaycan’daki Şah Deniz-2 sahası doğal gazını Türkiye toprakları üzerinden Avrupa pazarlarına sevkiyatını yapacak olan TANAP anlaşması geçen eylül ayında hayata geçirildi. Mevzubahis anlaşma, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmesi ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın onaylaması ve Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından uygulamaya geçirildi.

Türkiye, projedeki payını yüzde 30’a yükseltmiş durumda. Ayrıca projenin uygulayıcısı konumunda olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPOA) da bu projede SOCAR’ın ortakları arasında yer alacak.

2012 yazında imzalanan TANAP anlaşmasından sonra Türkiye ve Azerbaycan arasında birden fazla anlaşma imzalandı.

TANAP üzerinden 2025 yılına kadar 50 milyar metreküpten fazla doğal gazın Türkiye ve Avrupa Birliğine sevkiyatının yapılması bekleniyor.(İran Haber Ajansı IRNA - 15 Ekim 2014)



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor