Tarih: 18.03.2015 15:29

TANAP Projesinin Temeli Atıldı

Facebook Twitter Linked-in

Reuters

Türkiye Azeri gazını Batı piyasasına pompalayacak 10 milyar dolarlık projeyi başlattı ve Moskova`nın kendi alternatifini pazarlamasına rağmen Avrupa`nın Rus enerjisine bağımlılığını azaltmasına yardımcı olabilecek bir planı ilerletti.

Trans-Anadolu gaz boru hattının (TANAP), BP öncülüğündeki konsorsiyum tarafından geliştirilen dünyanın en büyük gaz yataklarından biri olan ve Hazar Denizi`nde bulunan Azerbaycan`ın Şah Deniz II yatağından 2018 yılı ortalarından itibaren yılda 16 milyar metreküp gaz taşıması hedefleniyor.

1850 kilometre uzunluğundaki boru hattı Türkiye`nin Gürcistan sınırından Yunanistan`a uzanacak ve Türkiye`nin Rus gazına bağımlılığını ortadan kaldırma isteği için büyük önem arz ediyor.

Ankara geçen yıl projedeki payını yüzde 30`a yükseltti. Azeri devlet petrol şirketi SOCAR`ın payı yüzde 58, BP`nin payı ise kalan yüzde 12.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kuzeydoğu kenti Kars`taki temel atma töreninde, 'Türkiye`yi bölgenin enerji dağıtım merkezi hâline getirmeyi planlıyoruz.' dedi.

AB`nin muhalefeti ile karşılaşan Rusya, Ukrayna`yı baypas ederek Avrupa`ya gaz sevk etmeyi planladığı 40 milyar dolarlık Güney Akım projesini feshetti. Moskova, 'Türk Akımı' adlı yeni bir deniz altı boru hattı önererek AB`yi şaşırttı.

Ankara`nın, Türk-Yunan sınırındaki bir merkeze gaz pompalanmasını öngören projeye yaklaşımı isteksizce oldu. Enerji yetkilileri TANAP`ın hâlâ öncelikleri olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'TANAP`ın rotası ve amacı nedeniyle özel bir önemi var ve diğerleri için alternatif bir proje değil ve ona alternatif bir proje de yok.' dedi.

Başlangıçta Türkiye her yıl TANAP`tan ilk 6 milyar metreküp gaz satın alacak. Boru hattının 2020 yılına kadar Trans Atlantik Boru Hattı ile birleşmesinden sonra 10 milyar metreküp gaz Avrupa`ya gönderilecek. TANAP`ın kapasitesi 2023 yılına kadar yılda 23 milyar metreküpe yükselecek ve daha sonra 2026 yılına kadar 31 milyar metreküpe çıkacak.

Rusya`nın Güney Akım`ı feshetme konusundaki sürpriz kararına ve alternatif bir rota yaratmak için Türkiye ile çalışma önerisinde hazırlıksız yakalanan Avrupa Birliği Moskova`dan sıklıkla kendisini planlarından çıkarmamasını istiyor.

Avrupa Komisyonunun Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic Ankara`da düzenlenen basın toplantısında, 'Avrupalı müşteriler için bazı büyük tedariklerden söz ettiğimizde böyle bir kararı onlarla konuşmadan, AB ile Avrupa Komisyonu ile görüşmeden kabul edemezsiniz.' dedi. (İngiliz Haber Ajansı Reuters - 17 Mart 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —